Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Λογοτεχνικός κόμβος συνάντησης της Δυτικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογοτεχνικός κόμβος συνάντησης της Δυτικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια

Περισσότεροι από 300 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, 250 εκδότες αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, που θα πλαισιώσουν περίπου 500 εκδηλώσεις, αναμένονται στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 9 έως την Κυριακή 12 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Ηelexpo.

Ανάμεσά στους ξένους προσκεκλημένους ο Ισπανός Χουάν Βιθέντε Πικέρας, οι Κολομβιανοί Σαντιάγο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπαδ Φασιολίντσε, οι Πορτογάλοι Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια, μέλη στης ισπανόφωνης λογοτεχνίας που είναι η φετινή τιμώμενη της έκθεσης.

Ωστόσο, ούτε και φέτος θα λείψουν γνωστοί Ευρωπαίοι και Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσά τους ο βραβευμένος Γάλλος Ερίκ Βουιγιάρ, ο Ούγγρος Λάζλο Κρασναχορκάι, η Τουρκάλα Εσλί Ερντογάν, η Ιταλίδα ελληνίστρια Αντρέα Μαρκολόνγο, η εκπρόσωπος του βρετανικού νουάρ Κλερ Μάκιντος, η ιστορικός, κόρη του Ισραηλινού συγγραφέα Άμος Οζ Φάνια Οζ Ζαλτσμπέργκερ, ο Γερμανός Χάλαντ Γκίλμπερ, η Ιρλανδονηγιριανή Φελίσια Ολουσάνια, ο Γάλλος μπεστελερίστας Μισέλ Μπισί, η νέα Αμερικανίδα Ρίτα Μπουλγουίνι κ.ά. Το "παρών" θα δώσουν οι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συγγραφείς από το εξωτερικό Άρης Φιορέτος, Πάνος Καρνέζης, Άντζελα Δημητρακάκη, ενώ δεν θα λείψει πλειάδα Ελλήνων συγγραφέων. Δυναμική όμως θα είναι και η παρουσία της ρωσικής λογοτεχνίας, αφού στη διάρκεια της έκθεσης θα εγκαινιαστεί το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας, το οποίο θα κλείσει στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας τον Σεπτέμβριο του 2020.

"Η διεθνής έκθεση έχει κατακτήσει δεσπόζουσα θέση, είναι ένας λογοτεχνικός κόμβος συνάντησης της δυτικής Ευρώπης με τις χώρες των Βαλκανίων. Ο αριθμός των συγγραφέων που συμμετέχουν και φέτος πλησιάζουν τους εβδομήντα, ο μεγαλύτερος των πολλών τελευταίων χρόνων, και προέρχονται τόσο από τις μεγάλες λογοτεχνικές δυνάμεις της Ε.Ε. όσο και από τα περισσότερα κράτη της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και από τη Ρωσία, αποδεικνύει ότι η έκθεση αποτελεί πλέον πολυδύναμο πόλο έλξης για τους λογοτέχνες όσο και για τους επαγγελματίες του βιβλίου" υπογραμμίζει ο διευθυντής της έκθεσης Μανώλης Πιμπλής, ο οποίος προαναγγέλλει παράλληλα ότι "φέτος διοργανώνουμε ειδική ημερίδα για το βιβλίο και το μέλλον του με εξειδικευμένους επαγγελματίες και βαθείς γνώστες των διεθνών εκδοτικών και εκθεσιακών πραγμάτων". Πέραν όμως των επαγγελματιών που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα, "θα επισκεφθούν την έκθεση μεμονωμένα και στελέχη εκδοτικών οίκων και εκδότες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και βαλκανικές χώρες".

Για τον Μανώλη Πιμπλή, κομβικής σημασίας ζήτημα είναι "το άνοιγμα της ελληνικής εκδοτικής αγοράς στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι η έκθεση της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει πολύτιμο κρίκο στη διάδοσή του εντός και εκτός συνόρων, στο πλαίσιο μάλιστα της αναμενόμενης συγκροτημένης πολιτικής βιβλίου που θα σηματοδοτήσει η ίδρυση του νέου Οργανισμού για το Βιβλίο και τον Πολιτισμό".

Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι το "Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία", όπου θα ανιχνεύσει τον τρόπο που η λογοτεχνία και η ιστοριογραφία αντιμετωπίζουν το πλήθος και επιπλέον μια μεγάλη ιδεολογική αντιπαράθεση των ημερών μας ανάμεσα στους οπαδούς των συλλογικών δράσεων -και κατ’ επέκταση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης- και τους θιασώτες του ατομικισμού.

Θα υπάρξουν επίσης θεματικοί άξονες επικεντρωμένοι στη "Λογοτεχνία και Μνήμη", "Η άνθρωπος: Φύλο και Λογοτεχνική Performance", "Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία", ενώ τη δική τους θέση έχουν η Παιδική και Εφηβική Γωνιά και το 6ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το 4ο Φεστιβάλ Μετάφρασης.

Επίσης, η έκθεση τιμάει έναν σπουδαίο απόντα, τον βραβευμένο με Πούλιτζερ φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη, φιλοξενώντας υλικό που παραχώρησε το πρακτορείο Reuters, του οποίου ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος.

Θα παρουσιαστούν επίσης τμήμα της έκθεσης "Πόλεμος για την Ειρήνη: Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία στη δεκαετία του '80" του Ιδρύματος της Βουλής, η έκθεση καλλιτεχνών και ποιητών «Σκεφτόμαστε μαζί/Thinking together» της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, η έκθεση «Souvenirs de Salonique: Γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα» του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL