Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Συζήτηση της Μ. Ζορμπά με ανθρώπους του χώρου του βιβλίου / "Σύγχρονος και λειτουργικός ο νέος Οργανισμός Βιβλίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση της Μ. Ζορμπά με ανθρώπους του χώρου του βιβλίου / "Σύγχρονος και λειτουργικός ο νέος Οργανισμός Βιβλίου"

"Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στο Θάνο Μικρούτσικο. Συζητάμε να κάνουμε και μια συναυλία για τη γιορτή της ίδρυσης του νέου Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού" έλεγε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης με συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, ανθρώπους και φορείς του βιβλίου, προσδιορίζοντας την έναρξη της λειτουργίας του μέσα στο 2019.

Η υπουργός δεν ξέχασε ότι η πρώτη φορά που στη χώρα μας το βιβλίο αποκτούσε τον δικό του φορέα χάραξης πολιτικής ήταν επί υπουργίας του Θάνου Μικρούτσικου. Όπως και κανένας από τους συμμετέχοντες στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε προχθές το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, δεν ξεχνούσε τη συνεισφορά της ίδιας ως πρώτης διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ. Κυρίως όμως την τραυματική και με αρνητικές επιπτώσεις στον χώρο του βιβλίου απόφαση του Κώστα Τζαβάρα, αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, να κλείσει το ΕΚΕΒΙ τον Ιανουάριο του 2013.

"Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και δουλέψαμε από το περασμένο φθινόπωρο για την ίδρυση ενός οργανισμού που θα υποστηρίζει το βιβλίο ως κοινωνικό αγαθό" υπογράμμισε η υπουργός χαρακτηρίζοντας τον νέο Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού ως ένα αρχιτεκτονικό σχήμα "πιο φιλόδοξο, πιο λειτουργικό και πιο σύγχρονο, το οποίο έχει αφομοιώσει την εμπειρία όλων των κλάδων του βιβλίου και έχει ευρύτερη στρατηγική και αναπτυξιακή προοπτική καθώς θα συνδεθεί θεσμικά και οργανικά και με την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ".

"Σε ένα περιβάλλον εχθραναγνωσίας είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες για το βιβλίο" έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Χωρίς να κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ίδρυση του νέου οργανισμού, οι άνθρωποι του βιβλίου κατέθεσαν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους σε μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου, με την υπουργό, για περισσότερες από δυόμισι ώρες, να απαντά, όπου χρειάζεται να διευκρινίζει και κυρίως να περιγράφει τις διατάξεις του νομοσχεδίου που βρίσκεται στο ΓΛΚ και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό 35 ατόμων, με την έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρόσβαση σε ξένους εκδότες

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τους Χώρους Βιβλίου και Πολιτισμού, που θα είναι "χώροι φυσικού και ηλεκτρονικού βιβλίου", και για τη στελέχωση των Περιφερειακών Γραφείων Σύγχρονου Πολιτισμού που προβλέπονται στον νέο οργανισμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και ειδικά για τον τομέα της μετάφρασης, επισήμανε ότι "μας χρειάζεται μια πλατφόρμα που οι εκδότες θα μπορούν να ανεβάζουν μεταφρασμένα δείγματα βιβλίων τους, που θα είναι πληρωμένα, ώστε να έχουν πρόσβαση οι ξένοι εκδότες. Θα έβλεπα αυτή την πλατφόρμα να λειτουργεί και να επιχορηγείται ακόμα και ανεξάρτητα από τον οργανισμό".

Συμφώνησε για τη σημασία της λειτουργίας της βιβλιολογικής βιβλιοθήκης του ΕΚΕΒΙ, και σε ό,τι αφορά τα προσόντα των μελών του Δ.Σ., μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι έχουν επιλεγεί έτσι που να δίνεται αναπτυξιακή διάσταση στον οργανισμό. Τέθηκε το θέμα ότι πρέπει να συμμετέχουν μεταφραστές και βιβλιοθηκονόμοι είτε στο Δ.Σ. του νέου Οργανισμού είτε ως σύμβουλοι, ενώ αρκετά συζητήθηκε το ζήτημα των εκθέσεων βιβλίου, εγχώριων και διεθνών, οι οποίες δεν εντάσσονται στον νέο οργανισμό αλλά παραμένουν στο ΕΙΠ. "Σέβομαι την προσπάθεια και τη δουλειά που έχει κάνει το ΕΙΠ" τόνισε προσθέτοντας ότι ο νέος οργανισμός θα συμμετέχει στις εκθέσεις που διοργανώνει το ΕΙΠ. Όταν τέθηκε το θέμα των μεταβατικών διατάξεων για την περίοδο που θα απαιτηθεί έως ότου οι αρμοδιότητες του νέου φορέα μεταβιβαστούν από το ΕΙΠ, η υπουργός υπογράμμισε ότι οι μεταβατικές διατάξεις προστίθενται στο τέλος του νομοσχεδίου.

Η Μάρω Δούκα, η Ζυράννα Ζατέλη, η Έλενα Χουζούρη, η Αγγελική Στρατηγοπούλου έδωσαν το "παρών" στη συνάντηση, στην οποία επίσης συμμετείχαν πεζογράφοι, ποιητές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες αλλά και εκπρόσωποι της Εταιρείας Συγγραφέων, των συνδικαλιστικών φορέων των εκδοτών, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του ΟΣΔΕΛ κ.ά.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL