Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... και εργασιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εργασιών

Τούτες τις μέρες τις καραντίνας οι βιβλιοθήκες μας ακολουθούν τον γενικό κανονισμό και παραμένουν κλειστές για το κοινό. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι εργαζόμενοι σε αυτές να μπορέσουν να επικεντρωθούν σε άλλες εργασίες, οι οποίες απαιτούν χρόνο που δεν είναι πάντα διαθέσιμος όταν οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές για το κοινό.

Οι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες ελληνικές βιβλιοθήκες προσπαθούν και καταφέρνουν να φτάνουν ή και να ξεπερνούν πολλές φορές τα διεθνή πρότυπα για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Έχουμε ξαναγράψει ότι οι περισσότερες εξ αυτών λειτουργούν σωστά χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εργαζομένων σε αυτές, βιβλιοθηκονόμων και άλλων.

Τώρα λοιπόν και ταυτόχρονα με την προσπάθεια που καταβάλλουν για να αναπτύξουν ψηφιακές υπηρεσίες και δράσεις για τη συνέχιση της στήριξης της κοινότητάς τους, βρίσκουν την ενέργεια να επικεντρωθούν και σε καθημερινές εργασίες, οι οποίες και σημαντικές είναι και πολύ χρόνο απαιτούν.

Πολλές βιβλιοθήκες βρίσκουν την ευκαιρία να «χτενίσουν» τους καταλόγους τους με λεπτομέρεια για να διορθώσουν λάθη, αβλεψίες ή αλλαγές πολιτικών που έχουν προστεθεί στους καταλόγους τους με τη συσσώρευση των δεκαετιών λειτουργίας τους.

Άλλες βιβλιοθήκες πάλι προχωράνε έργα ψηφιοποίησης, με ίδια μέσα, τμημάτων των συλλογών τους. Δουλειά που απαιτεί χρόνο και καθαρό μυαλό, καθώς πρέπει να γίνει η επιλογή των τεκμηρίων, αυτά να ψηφιοποιηθούν σωστά, να δημιουργηθούν τα μεταδεδομένα που θα συνοδεύουν το ψηφιακό τεκμήριο και να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης.

Η ενασχόληση με την καταλογογράφηση δεκάδων τεκμηρίων που περιμένουν υπομονετικά για να καταλάβουν τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης είναι άλλη μία εργασία που επιταχύνεται αυτές τις μέρες που το κοινό δεν διαβαίνει την πόρτα συνεχώς.

Θα ξαναγράψουμε εδώ ότι κάθε βιβλιοθήκη θα έπρεπε να έχει άλλους βιβλιοθηκονόμους για την εξυπηρέτηση του κοινού και άλλους που να κάνουν τις βιβλιοθηκονομικές εργασίες της σε καθημερινή βάση, αλλά αυτά είναι όνειρα επιδημικής νυκτός (και όχι μόνο) για την ελληνική πραγματικότητα.

Οι βιβλιοθήκες πίσω από την εικόνα του εύτακτου χώρου με τα ράφια, που συνήθως τρέχει και μία με δύο εκδηλώσεις, είναι ώρες εργασίας των ανθρώπων της για να μπορέσουν όντως να παρουσιάσουν αυτή την εικόνα. Εργασίες που γίνονται στα παρασκήνια της βιβλιοθήκης και όχι αυτόματα. Απαιτούνται εργατοώρες, τόσο για το βιβλιοθηκονομικό κομμάτι όσο και για πλήθος διοικητικών λειτουργιών, υποστήριξης των εκδηλώσεων, ενίσχυσης των δικτύων στα οποία συμμετέχει, μέχρι πολλές φορές εργασίες καθαρισμού και φύλαξης.

Οι εργαζόμενοι στις ελληνικές βιβλιοθήκες συνεχίζουν και τις μέρες αυτές την εργασία τους με μεράκι και αγάπη, όπως κάνουν τόσα χρόνια τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL