Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικής βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικής βιβλίου

Τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που προηγήθηκαν, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, τροφοδοτούν τη συζήτηση για την οικονομική επιβίωση των ανθρώπων και των οργανισμών στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, οι συγγραφείς / μεταφραστές / εικονογράφοι κ.λπ., τα βιβλιοπωλεία και εν γένει όλη η αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου υπέστη πολλές αλλαγές, οικονομικές δυσκολίες και αναδιαρθρώσεις.

Στο τομέα του βιβλίου, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ από την κυβέρνηση της Ν.Δ., υπήρχε ο κρατικός θεσμός, ο οποίος με τις δράσεις του προσπαθούσε να στηρίξει και να αναδείξει τη βιβλιοπαραγωγή στη χώρα μας.

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν το ΕΚΕΒΙ έπαψε να λειτουργεί, δεν υπήρξε καμία άλλη συντονισμένη κρατική προσπάθεια στήριξης του χώρου του βιβλίου. Η εργασία που έγινε σχετικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία εκ νέου ενός θεσμού στο χώρο του βιβλίου δεν τελεσφόρησε και η σημερινή κυβέρνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται να αγνοεί παντελώς τον χώρο.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν αυτής της περιόδου αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος που παίζουν οι βιβλιοθήκες στην πολιτική βιβλίου και ανάγνωσης στη χώρα. Έγινε κατανοητός ο ρόλος τους ως «καταναλωτών» στην αγορά του βιβλίου, αφού, εμπλουτίζοντας τον προϋπολογισμό μιας βιβλιοθήκης για αγορές, ουσιαστικά μεταφέρουμε χρήματα απευθείας στην εκδοτική παραγωγή.

Οι βιβλιοθήκες, κυρίως οι λαϊκές, πολλές φορές αγοράζουν τα βιβλία τους από τα τοπικά βιβλιοπωλεία, μιας και οι σχέσεις γνωριμίας επιτρέπουν την καλή συνεργασία, ενισχύοντας έτσι και αυτό το κομμάτι της διακίνησης του βιβλίου.

Επιπλέον, με το να κατέχουν και να διαθέτουν ενημερωμένες λίστες βιβλίων προς τους αναγνώστες τους χωρίς κόστος γι’ αυτούς, δημιουργούν αναγνωστική κουλτούρα και θετικές στάσεις προς την ανάγνωση και το βιβλίο ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού, τμήματα που, αν εμπεδώσουν την ανάγνωση, θα αποτελέσουν σε δεύτερο χρόνο τους καλύτερους πελάτες των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών οίκων.

Πάνω από όλα όμως προσφέρουν πίσω στην ελληνική κοινωνία τα χρήματα που επενδύθηκαν παρέχοντας στο σύνολο του πληθυσμού πρόσβαση στα έργα λόγου, στην τέχνη, στη μνήμη και στις ιδέες.

Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των ημερών της πανδημίας αναδεικνύεται άλλη μία φορά η αξία της ανάγνωσης, τόσο για πληροφόρηση όσο και για ψυχαγωγία. Το κράτος καλείται λοιπόν άλλη μία φορά να εκτιμήσει, ελλείψει και άλλων θεσμών, αυτές τις δυναμικές. Η υποστήριξη ολόκληρης της αλυσίδας του βιβλίου δεν μπορεί και δεν νοείται να μην βλέπει τις βιβλιοθήκες ως τον κομβικό παράγοντα πάνω στον οποίο θα ασκηθούν αυτές οι πολιτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL