Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Περί βιβλιοθηκών... και έγκυρης πληροφόρησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και έγκυρης πληροφόρησης

Το διαδικτυακό εργαλείο NewsGuard, αποτελούμενο από δημοσιογράφους από την Αμερική και την Ευρώπη, είναι μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να ελέγχει και να βαθμολογεί ειδήσεις και ιστοσελίδες πληροφόρησης βασισμένη σε εννέα δημοσιογραφικές αρχές. Αυτές οι αρχές εκτιμούν τις πρακτικές της διαφάνειας και της αξιοπιστίας.

Από άποψη αξιοπιστίας εξετάζονται αν η πηγή δημοσιεύει επαναλαμβανόμενα ψευδές περιεχόμενο, αν συγκεντρώνει και παρουσιάζει την πληροφορία υπεύθυνα, αν σε τακτική βάση διορθώνει ή διευκρινίζει λάθη, αν διαχειρίζεται τη διαφορά μεταξύ ειδήσεων και γνωμών, αν αποφεύγει απατηλούς τίτλους.

Από πλευράς διαφάνειας εξετάζονται αν φανερώνονται η ιδιοκτησία και η χρηματοδότηση της ιστοσελίδας, αν είναι ξεκάθαρος ο χώρος της διαφήμισης, αν αποκαλύπτει ποιος είναι υπεύθυνος, αν η ιστοσελίδα παρέχει το όνομα του δημιουργού του περιεχομένου μαζί με στοιχεία επικοινωνίας και βιογραφικές πληροφορίες.

Οργανωμένη ομάδα δημοσιογράφων, η οποία ελέγχει με τον παραδοσιακό τρόπο τις πηγές και όχι με μια αλγοριθμικού τύπου μηχανή, εγγυάται ένα σύστημα βαθμολογίας για τις ιστοσελίδες που παρέχουν ειδήσεις, νέα και πληροφόρηση. Το NewsGuard ιδρύθηκε το 2018 από τον επιχειρηματία Στίβεν Μπριλ και τον πρώην δημοσιογράφο της “Wall Street Journal” Γκόρντον Κρόβιτζ.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Βιβλιοθηκών, Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης (EBLIDA) ξεκίνησε συνεργασία με την εν λόγω πλατφόρμα με σκοπό οι βιβλιοθήκες της Ευρώπης, μέσω χορηγικής υποστήριξης από τη Microsoft, να εγκαταστήσουν στους φυλλομετρητές (browsers) των υπολογιστών τους το εν λόγω εργαλείο. Αυτό θα βοηθήσει τους χρήστες των βιβλιοθηκών να μπορούν να δουν τη βαθμολογία κάθε πηγής πληροφόρησης και έτσι να μπορούν να αξιολογούν το περιεχόμενό της. "Οι ψευδείς ειδήσεις λειτουργούν τοξικά στον πολιτικό και κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να αποτοξινωθεί" λέει ο διευθυντής της EBLIDA Τζιουζέπε Βιτιέλο.

Οι βιβλιοθήκες στην Ευρώπη πρωτοστατούν στη μάχη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Συνεργάζονται με τους δημοσιογράφους για να φτιάξουν έτσι ένα δίκτυο όπου στα δημόσια σημεία πρόσβασης στην πληροφορία να υπάρχει έλεγχος αξιοπιστίας και διαφάνειας. Για να μπορούν έτσι αυτά τα σημεία να λειτουργούν εποικοδομητικά και με όφελος για τους λαούς της Ευρώπης.

Περιμένουμε τη συμμετοχή των ελληνικών βιβλιοθηκών στην εν λόγω δράση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Βιβλιοθηκών και ευελπιστούμε ότι στα δημοσιογραφικά γραφεία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης τέτοια ή παρόμοια εργαλεία είναι ήδη εγκατεστημένα. Γιατί στον κύκλο ζωής της πληροφορίας και της είδησης έχει εξίσου μεγάλη σημασία και ο παραγωγός, και ο τελικός αποδέκτης. Αξιοπιστία και διαφάνεια είναι δύο λέξεις που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL