Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών ... και τέχνης

Διαβάζουμε σε ανάρτηση της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ: "H Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ομάδα Θεάτρου 'Νοητή Γραμμή' σας...

Διαβάζουμε σε ανάρτηση της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ:

"H Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ομάδα Θεάτρου 'Νοητή Γραμμή' σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση 'Ex Libris', τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7 μ.μ., στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης στο κτήριο του Παλαιού Χημείου, Μαυρομιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, Αθήνα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πρόκειται για μια περιπατητική performance, όπου ο θεατής γίνεται ένας flaneur - εξερευνητής, των ιστοριών που ψιθυρίζουν τα βιβλία. Οι εγκαταστάσεις θα είναι διάσπαρτες στον χώρο και οι θεατές θα τις συναντούν στην πορεία τους.

Μικρά τελετουργικά της ιδιωτικής και δημόσιας ανάγνωσης θα καλούν τους θεατές:

* Να πουν τις δικές τους ιστορίες για να εμπνεύσουν τους συγγραφείς.

* Να παρακολουθήσουν τις ιστορίες των βιβλίων που ξεχάστηκαν, παράπεσαν ή δεν διαβάστηκαν ποτέ.

* Να μπουν συναισθητικά στις ιστορίες των βιβλίων με την όσφρηση, τη γεύση, την ακοή, την αφή.

* Να διαμορφώσουν τον δικό τους χώρο για διάβασμα.

* Να παρακολουθήσουν τα ίχνη της χρήσης (σημειώσεις στο πλάι, αφιερώσεις, λεκέδες) στα μεταχειρισμένα βιβλία να μεταμορφώνεται σε ιστορίες ανθρώπων που τα κατείχαν.

* Να διαβάσουν αποσπάσματα από αγαπημένα βιβλία, που θα συνδυαστούν με μουσική από κάποιον performer.

* Να σωπάσουν, να ψιθυρίσουν και να ξεροβήξουν σε ένα αναγνωστήριο βιβλιοθήκης.

* Να παρακολουθήσουν ένα βιβλίο να μιλά για το δέσιμό του, τις σελίδες του και την ιστορία που ξεδιπλώνεται σ’ αυτές.

* Να στοχαστούν τους τρόπους με τους οποίους αρχίζουν και τελειώνουν οι ιστορίες πριν την πρώτη λέξη και μετά την τελευταία τελεία.

Συντελεστές παράστασης:

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη. Σύνθεση κειμένων: Ανδρέας Στάικος, Ανδρέας Φλουράκης, Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Γουλή, Θεώνη Δέδε. Σκηνογραφία: Κωστής Δάβαρης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γόνη Λούκα, Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Στέβη Φόρτωμα, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντής Μιζάρας, Μάριος Σουγιουτζόγλου. Συμμετέχει η μουσικός: Βίκη Σαχπάζη. Οργάνωση παραγωγής: Μυρτώ Λαζαρίδου. Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου 'Νοητή Γραμμή'.

Η παράσταση χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ".

Τα βιβλία έχουν τη δική τους ζωή και ιστορία. Μια ιστορία αξεδιάλυτα δεμένη με τους αναγνώστες που τα πήραν στα χέρια τους, που από τα τυπωμένα γράμματα συνέθεσαν τη δική τους ιστορία και προσωπική εξέλιξη. Τα ράφια των βιβλιοθηκών μετράνε αμέτρητες τέτοιες ιστορίες, η μία δίπλα στην άλλη να ξεδιπλώνουν τις μνήμες τις ατομικές και τις δημόσιες. Η τέχνη αρωγός στη διαφορετική προσέγγιση του υλικού της βιβλιοθήκης μπορεί να μας κάνει να καταλάβουμε αυτές τις ξεχωριστές ιστορίες, τις δικές μας ξεχωριστές ιστορίες.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο