Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Στα ίχνη του Κάλβου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ίχνη του Κάλβου...


Τα ίχνη του Ανδρέα Κάλβου ακολουθεί αυτή τη φορά ο φιλόλογος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, επιχειρώντας να αναδείξει υποφωτισμένα βιογραφικά στοιχεία που θα συμβάλλουν στην πληρέστερη μελέτη του ποιητή των "Ωδών", που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατό του.

Στη μελέτη "Βιογραφικά στον Ανδρέα Κάλβο" (εκδ. Ι. Σιδέρης) ο Γιώργος Ανδρειωμένος επιχειρεί να συνθέσει το παζλ του βίου του ποιητή, που εξακολουθεί να σπαζοκεφαλιάζει τους μελετητές του, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην επίσης υποφωτισμένη στη χώρα μας βιογραφική κριτική και τη συμβολή της στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης βίου και έργου. "Τα στοιχεία για τη ζωή του ποιητή είναι λειψά και τα 'κενά' του βίου του πολύχρονα" λέει ο Γιώργος Ανδρειωμένος. "Για τα κενά αυτά θα χρειαστεί να επιστρατευτεί η δημιουργική αίσθηση του ερευνητή, βασισμένη στην ανασύνθεση του βίου του ποιητή είτε μέσα από τις ζωές τρίτων με τους οποίους σχετίστηκε, όπως ο Ούγκο Φόσκολο, ο Λόρδος Γκίλφορντ, ο Ιωάννης Καποδίστριας κ.ά., για τους οποίους διαθέτουμε διαπιστωμένες πληροφορίες, είτε μέσα από την εκάστοτε ιστορική συγκυρία" προσθέτει. Σε ό,τι αφορά το βιβλίο "θέτει όλα αυτά τα ανοιχτά ερωτήματα, προτείνει λύσεις για την υπέρβασή τους και συγκεντρώνει όλα τα εξακριβωμένα στοιχεία που διαθέτουμε για τη ζωή του Κάλβου".

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, που τιτλοφορείται: «Για μια νέα βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου», τίθενται όλα τα κενά της Καλβικής βιογραφίας, όπως το πότε και γιατί αποχωρίστηκε τη μάνα του, τον χώρο και το αντικείμενο των ενδεχόμενων σπουδών του, την ανάμειξή του ή μη στο κίνημα των Καρμπονάρων, γιατί δεν συμμετείχε στην επανάσταση κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος παρατίθεται το «Συνοπτικό χρονολόγιο Ανδρέα Κάλβου (1792-2019)», που ενημερωμένο έως εντελώς πρόσφατα, παρέχει μια ασφαλή εικόνα της πορείας του βίου και του έργου του ποιητή, συμπληρώνοντας ουσιαστικά το προηγούμενο μέρος. Η έκδοση κλείνει με πολύ χρήσιμη σχετική βιβλιογραφία και ευρετήριο, ενώ εμπλουτίζεται από την παράθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, που λειτουργεί παραπληρωματικά προς το κείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL