Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Περί βιβλιοθηκών... και εφήβων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εφήβων

Κρίσιμη η ηλικία της προεφηβείας και της εφηβείας για την πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων. Συνήθειες και στάσεις που υιοθετούνται κατ' αυτήν την περίοδο συνήθως συνοδεύουν τους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή τους. Είναι σημαντικό επομένως οι βιβλιοθήκες να τρέχουν προγράμματα που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι επίσης γεγονός ότι τα παιδιά λόγω όγκου των σχολικών υποχρεώσεων εγκαταλείπουν την ανάγνωση ως συνήθεια. Το κενό που δημιουργείται μέχρι να ξαναπιάσουν την ανάγνωση είναι δυσαναπλήρωτο. Ας δούμε δύο προγράμματα ελληνικών βιβλιοθηκών που απευθύνονται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

Πρώτα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: Σαββατιάτικες συναντήσεις στη βιβλιοθήκη... Πες το με ένα κουίζ ερωτήσεων.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναφέρεται σε ποικιλία θεμάτων από την επιστήμη. Ηλικίες: 11-12 ετών. Τα παιδιά, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους, επιλέγουν ένα από τα διαθέσιμα θέματα προς διερεύνηση, διατυπώνουν τις απορίες τους γύρω απ' αυτό και βρίσκουν απαντήσεις μέσα από βιβλία γνώσεων της συλλογής της βιβλιοθήκης.

Αφού συγκεντρώσουν τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δημιουργούν ένα κουίζ ερωτήσεων με τη βοήθεια του λογισμικού Scratch για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και να προκαλέσουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα "Σαββατιάτικες συναντήσεις στη βιβλιοθήκη" είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής / υπεύθυνης δήλωσης.

Στη συνέχεια ας δούμε το πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς:

Κολύμπι στη γλώσσα, Βουτιά στη φαντασία, Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά Γυμνασίου. "Παιδιά, μάλλον το ακούσατε, αλλά θέλουμε και να το διαβάσετε!Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς οργανώνουμε Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για μαθητές-τριες Γυμνασίου! Ένα Σάββατο κάθε μήνα θα αναζητούμε παρέα τη χαρά της γλώσσας και την ελευθερία της φαντασίας. Τώρα σίγουρα αναρωτιέστε: 'Αυτό είναι μάθημα;'. Κι εμείς απαντάμε: 'Όχι, είναι διάλειμμα στα μαθήματά σας!'».

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κατερίνα Δημόκα. ‘Έναρξη συναντήσεων: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, 11 το πρωί. Πληροφορίες στα τηλ. 2261089970, 2261089979".

Είδαμε λοιπόν πώς με απλούς τρόπους οι βιβλιοθήκες μπορούν να προσελκύσουν παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Συνδυάζοντας το βιβλίο, την ανάγνωση, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες και την τέχνη ο χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει ελκυστικός για όλους. Ιδιαίτερα για τα άτομα αυτής της ηλικίας, που στις μέρες μας, χαμένα ανάμεσα στο διάβασμα, στις πάμπολλες εξωσχολικές δραστηριότητες και στις εφαρμογές των "έξυπνων" τηλεφώνων, δεν βρίσκουν τον χρόνο να στραφούν στα πιο απλά πράγματα, όπως είναι η χαρά της ανάγνωσης. Και είναι καθήκον των βιβλιοθηκών να προσπαθήσουν να καλύψουν αυτό το κενό στην καθημερινή ζωή των παιδιών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL