Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Τέσσερα ελληνικά βιβλία στη λίστα White Ravens
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέσσερα ελληνικά βιβλία στη λίστα White Ravens

Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής βιβλιοθήκης στον κόσμο, ανακοίνωσε τον τιμητικό κατάλογο Wite Ravens για το 2019, με τα 200 καλύτερα βιβλία που εκδόθηκαν το 2018 διεθνώς. Ανάμεσα στα βιβλία από 59 χώρες που είναι γραμμένα σε 37 γλώσσες, φέτος στη διάσημη λίστα βρίσκονται τέσσερα ελληνικά και ένα κυπριακό βιβλίο. Από την Ελλάδα επιλέχθηκαν το "Αν" της Αγαθής Δημητρούκα (εκδ. Καλειδοσκόπιο), οι "2.651 Ημέρες Δικτατορίας" της Μαρίζας Ντεκάστρο (εκδ. Μεταίχμιο), το νεανικό μυθιστόρημα "Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια" του Βασίλη Παπαθεοδώρου (εκδ. Καστανιώτης) και "Περικλής και Ασπασία", το πρώτο από τη σειρά Μικρά Γατικά, της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη (εκδ. Πατάκη), ενώ από την Κύπρο επιλέχθηκε "Η κίτρινη κουβέρτα της ευτυχίας" της Μαρίνας Μιχαηλίδου - Κάδη σε εικονογράφηση Βασίλη Κουτσογιάννη (εκδ. Τελεία).

Ειδικοί συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία απ' όλο τον κόσμο, επιλέγουν κάθε χρόνο τα 200 βιβλία που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν γνωστά τα θέματα που πραγματεύονται και έχουν παγκόσμια απήχηση. Σημαντικό ρόλο στην κρίση τους παίζει επίσης η πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγισή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη διάσημη λίστα συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν τα δικαιώματα μετάφρασης, ενώ η εισαγωγή ενός τίτλου σ' αυτήν αποτελεί τον προθάλαμο για κορυφαίες διακρίσεις, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ιδρύθηκε το 1949 από την Jella Lepman και από το 1983 φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg της γερμανικής πόλης. Από το 1993 συγκροτείται κάθε χρονιά ο Κατάλογος White Ravens που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Η επίσημη ανακοίνωση των φετινών White Ravens θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL