Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Περί βιβλιοθηκών ... και βιβλιοθηκονόμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και βιβλιοθηκονόμων

Η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) Glòria Pérez - Salmerón, που θα κηρύξει και την έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου σε λίγες μέρες εδώ στην Αθήνα, για εκπαιδευτικούς λόγους και μιλώντας σε προπτυχιακούς φοιτητές Βιβλιοθηκονομίας, κατέγραψε τις δέκα δεξιότητες που πρέπει να έχει ο βιβλιοθηκονόμος στις μέρες μας. Ας τις δούμε:

1. Ενσυναίσθηση: Τι γνωρίζεις για τις ανάγκες των χρηστών σου;

2. Επαγγελματική γλώσσα: Χρησιμοποίησε γλωσσικές εκφράσεις που είναι κοντά στην κατανόηση των χρηστών και στις ανάγκες τους.

3. Στρατηγική: Σχεδίασε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σου από την οπτική του χρήστη σου.

4. Νομικό πλαίσιο: Ακολούθησε το νομικό πλαίσιο αλλά μην ξεχνάς να είσαι πρακτικός.

5. Αλλαγή: Να σκέφτεσαι και να αλλάζεις τα πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν.

6. Ομαδική εργασία: Το άθροισμα πάντα πολλαπλασιάζει.

7. Αξιολόγηση: Δούλεψε με δείκτες και σκέψου ότι οι υπηρεσίες δεν είναι πάντα κερδοφόρες.

8. Καινοτομία: Να είσαι τολμηρός, καινοτόμος και γενναίος. Πρότεινε υπηρεσίες που αξίζουν και είναι βιώσιμες.

9. Ενημέρωση: Να είσαι πάντα ενημερωμένος, μην σταματάς να εκπαιδεύεσαι, παρακολούθησε τις επαγγελματικές αλλαγές, διάβαζε τα νέα.

10. Ευτυχία: Προσπάθησε να είσαι ευτυχισμένος εκεί που δουλεύεις.

Ένας δεκάλογος προς τους φοιτητές. Ο οποίος προστίθεται στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσει ένας βιβλιοθηκονόμος κατά τη διάρκεια των σπουδών του και στις γνώσεις που θα αποκομίσει. Οι σπουδές της Βιβλιοθηκονομίας εδράζονται στην επιστημονική διαχείριση της πληροφορίας και της γνώσης, αλλά το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου επεκτείνεται πολύ μακρύτερα από αυτές.

Από την καταγραφή, ταξινόμηση και ταξιθέτηση της συλλογής, τη διαχείριση του υλικού και την παροχή του στο κοινό, τις απαντήσεις στα ερωτήματα και την κάλυψη κάθε πληροφοριακής ανάγκης καθενός που ζητά κάτι, στις σημερινές βιβλιοθήκες οι ανάγκες είναι περισσότερες. Η ψηφιακή εποχή και οι μετασχηματισμοί που έχουν φέρει οι τεχνολογικές αλλαγές, οι διαρκώς μεταλλασσόμενες κοινωνίες και οι διαφοροποιημένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου έχουν οδηγήσει τις βιβλιοθήκες στην ανάπτυξη πολλών νέων και καινοτόμων υπηρεσιών.

Οι επαγγελματίες που καλούνται να εργαστούν σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ειδικά στη χώρα μας, όπου σε πολλές βιβλιοθήκες υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος, ο οποίος συν τοις άλλοις θα γίνει και διοικητικός υπάλληλος, λογιστής, υπεύθυνος πληροφορικής, προσωπικό καθαριότητας, φύλακας, νηπιαγωγός και δάσκαλος και σε πολλές περιπτώσεις (και όχι χάριν αστεϊσμού) ψυχαναλυτής και θεραπευτής.

Περίεργο επάγγελμα τελικά. Παραγνωρισμένο και γεμάτο στερεότυπα στο μυαλό πολλών ανθρώπων, από τα οποία απέχει με τρόπο δραστικό. Ένα επάγγελμα που απαιτεί πολύ περισσότερα από τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν στη σχολή όπου το σπούδασε κάποιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL