Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Περί βιβλιοθηκών... και ταξιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ταξιδιών

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στα τέλη του Αυγούστου πλησιάζει. Σύνεδροι από όλον τον κόσμο προγραμματίζουν το ταξίδι τους στην πόλη μας να κουβεντιάσουν εδώ για το μέλλον των βιβλιοθηκών και τις αλλαγές που έρχονται.

Μεταξύ αυτών οι Σέρβοι βιβλιοθηκονόμοι, που μέσω της Σερβικής Ένωσης Βιβλιοθηκών ετοιμάζουν ένα ταξίδι 1.000 χιλιομέτρων και 1.000 ιδεών. Θα ξεκινήσουν με λεωφορείο από το Βελιγράδι και, διασχίζοντας της Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα θα καταλήξουν στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και πραγματοποιείται το συνέδριο. Στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν σε πλήθος βιβλιοθηκών, να τις γνωρίσουν, να κουβεντιάσουν με τους εργαζόμενους σε αυτές, να δημιουργήσουν δίκτυα, να ανταλλάξουν γνώσεις. Στην οργάνωση του ταξιδιού συνεισφέρει και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων.

Τριάντα τέσσερις Σέρβοι βιβλιοθηκονόμοι λοιπόν από τις εξής βιβλιοθήκες: Belgrade (Belgrade City Library, Faculty of Philology, Library “Milutin Bojić”, National Library of Serbia, University Library Belgrade), Čačak (Public Library Čačak), Jagodina (Public Library Jagodina), Kragujevac (University Library Kragujevac), Kraljevo (Public Library Kraljevo), Lazarevac (Public Library Lazarevac), Niš (University Library Niš), Požarevac (Public Library Požarevac), Sombor (Faculty of Pedagogy), Vrnjačka Banja (Public Library Vrnjačka Banja), Vršac (Public Library Vršac), θα διασχίσουν τη Βαλκανική Χερσόνησο με ένα λεωφορείο γεμάτο ιδέες και προτάσεις.

Οι βιβλιοθήκες και οι συλλογές τους είναι πάντα το έναυσμα για μακρινά ταξίδια. Σε ιδέες, γνώσεις, φαντασία. Οι εργαζόμενοι σ' αυτές το γνωρίζουν πολύ καλά. Βρίσκουν την ευκαιρία να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα τέτοιο ταξίδι, που πραγματοποιείται τον χώρο και στον χρόνο. Κατάληξή του, η μεγάλη συγκέντρωση των συναδέλφων τους από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Ένας όμορφος συνδυασμός ψυχαγωγίας, γνώσης και ενημέρωσης.

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να γνωρίζουν, για να συναντούν άλλους ανθρώπους, να ανταλλάσσουν ιδέες και πληροφορίες. Έξω και πέρα από τους φυσικούς χώρους των βιβλιοθηκών, τα ταξίδια αυτά εμπλουτίζουν τις ίδιες τις βιβλιοθήκες, καθώς, επιστρέφοντας οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα κουβαλούν μαζί τους νέες εμπειρίες και γνώσεις για να εμπλουτίσουν έτσι τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Καθώς το συνέδριο πλησιάζει, όλο και περισσότεροι βιβλιοθηκονόμοι από τις πέντε ηπείρους ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για να έρθουν στην Αθήνα. Αποσκευές που θα τις επιστρέψουν στη χώρα τους γεμάτες με πληροφορίες και εμπειρίες. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διοργανωτές του συνεδρίου θα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους και οι ταξιδιώτες αυτοί θα γυρίσουν σπίτι τους κουβαλώντας μαζί τους πολλές περισσότερες αποσκευές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL