Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... κτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... κτήρια

Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι (Καναδάς)

Κάθε χρόνο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (American Institute of Architects - AIA) και η Ένωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών (American Library Association (ALA) βραβεύουν κτήρια βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο. Για το 2019 τα έξι βραβεία πήγαν όλα σε βιβλιοθήκες της Β. Αμερικής, τέσσερις στις ΗΠΑ και δύο στον Καναδά.

Πρώτο βραβείο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Κάλγκαρι (Καναδάς), το έργο και τις υπηρεσίες της οποίας είχαμε παρουσιάσει από τη στήλη αυτή τον Ιανουάριο του 2018. Ένα κτήριο σχεδιασμένο από τους Snøhetta and Dialog, ορόσημο της πόλης και αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Μια εκπληκτική αρχιτεκτονική λύση σε ένα στενό και αδιέξοδο οικόπεδο, από το οποίο διέρχεται και γραμμή τρένου.

Το κτήριο της νότιας κεντρικής περιφερειακής βιβλιοθήκης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Λούισβιλ (Louisville Free Public Library South Central Regional Library), που κέρδισε το επόμενο βραβείο, βρίσκεται 15 μέτρα μακριά από ένα δάσος, σχεδιασμένο από τους MSR Design and JRA Architects. Η γωνιακή του μορφή σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε το φυσικό φως να φτάνει στο εσωτερικό του κτηρίου μέσα από ένα κενό στον θόλο του δάσους. Διαχειρίζεται επίσης τα όμβρια ύδατα και με αυτόν τον τρόπο η βιβλιοθήκη έλαβε πιστοποιητικό Πράσινου Κτιρίου.

Τα υπόλοιπα κτήρια που βραβεύτηκαν είναι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Αλμπιόν (Albion Public Library, by Perkins + Will), στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένα κοινοτικό πάρκο, η Βιβλιοθήκη του Barnard College της Νέας Υόρκης στην πανεπιστημιούπολη του Columbia University, η επέκταση της Βιβλιοθήκης Tutt College του Κολοράντο και η Half Moon Bay Library στην Καλιφόρνια, ένα κτήριο από ξύλο, χαλκό και πέτρα, που θυμίζει καράβι.

Οι κοινωνίες αφιερώνουν χρήματα για την κατασκευή των κτηρίων που σηματοδοτούν τις αξίες τους ή επισφραγίζουν τον πολιτισμό τους. Από τους καθεδρικούς ναούς του Μεσαίωνα περάσαμε στα δημαρχεία και από 'κεί στα μουσεία και τις όπερες, οι κοινωνίες σήμερα επενδύουν τα χρήματά τους σε εμβληματικές βιβλιοθήκες. Βιβλιοθήκες που υπογραμμίζουν την αξία της γνώσης, της πληροφορίας, της εκπαίδευσης, των νέων τεχνολογιών, του κοινού χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης.

Η τάση αυτή έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα οι σύγχρονες πόλεις να σηματοδοτούνται από έναν Καθεδρικό της Γνώσης, ένα κτήριο βιβλιοθήκης που θα δείξει την αξία της πόλης στην κοινωνία των πληροφοριών και της γνώσης. Λαμπρά αρχιτεκτονήματα υποδέχονται τους πολίτες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Στα καθ' ημάς τα λίγα παραδείγματα νέων κτηρίων λαϊκών βιβλιοθηκών δείχνουν ακριβώς την ανάγκη των ανθρώπων για μια νοηματοδότηση της χρήσης του κοινού χώρου, ως χώρου προσβάσιμου και αφιερωμένου στη γνώση και τον πολιτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL