Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Θόδωρος Καπηλίδης Νίκος Καπηλίδης / Μια οικογενειακή μουσική υπόθεση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θόδωρος Καπηλίδης Νίκος Καπηλίδης / Μια οικογενειακή μουσική υπόθεση...

Ρεπορτάζ: Ιλάν Σολομών

Αυτές τις μέρες είναι και πάλι κοντά μας. Αλλά, κάθε φορά που πρόκειται να φύγει ο Theo, αισθάνεται την καρδιά του πάλι να σφίγγει. Και πάντα φεύγει με το ίδιο συναίσθημα: Arothymian, που στα ποντιακά σημαίνει νοσταλγία, «αποθυμία».

«Arothymian» είναι κι ο τίτλος του γεμάτου από τα αρώματα της Ανατολής άλμπουμ του μεγάλου αδελφού του με τους «Jazz Utopia» που εντυπωσίασε. Επικεφαλής τους είναι ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης, που, ύστερα από 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική τζαζ σκηνή, έχει κάθε δικαίωμα να παρομοιάζει την τζαζ με μια όμορφη γυναίκα:

«Όταν τη θέλεις εσύ και σε θέλει και εκείνη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι όλα καλά. Όταν όμως τη γουστάρεις εσύ και εκείνη σε 'παιδεύει', προσπαθείς με κάθε τρόπο να σε προσέξει. Έτσι είναι και η μουσική. Δεν την κατακτάς ποτέ. Γι' αυτό είναι ωραία!».

Κι εγώ ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω τη στιγμή που τον γνώρισα σαγηνευμένος από το παίξιμό του -είχε μόλις επιστρέψει από Σικάγο και Καναδά- όταν κατέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης» του μακαρίτη Νικόλα Παπάζογλου, στον "Απόλλωνα". Λίγα χρόνια μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πρωτεύουσα, όπου συνεργάστηκε με ό,τι πιο ζωντανό στην ελληνική μουσική.

Ξάνθη, Δράμα, Θεσσαλονίκη

Ο Theo γεννήθηκε μέσα στη μουσική. Ο πατέρας τους είχε μαγαζί με μουσικά είδη και τα αδέρφια του Νίκος και Δημήτρης έγιναν επαγγελματίες μουσικοί. Για τον μικρό Θοδωρή η μουσική ήταν μονόδρομος: δεν τη διάλεξε αυτός, αυτή τον διάλεξε και η κιθάρα έγινε ο μόνιμος έρωτάς του. Άρχισε να παίζει με τους «The Tops», την οικογενειακή μπάντα, σε πανηγύρια, γάμους και «κέντρα διασκεδάσεως».

Χρόνια μετά στη ζωή του μπήκε η τζαζ: Wes Montgomery, Joe Pass, Pat Martino, Jim Hall και τα αξέχαστα χρόνια στο Jazz Club «Μαντάτο», στη Θεσσαλονίκη, με τον Νίκο στα τύμπανα, τον Κώστα Θεοδώρου και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο και από τη Νέα Υόρκη τους μακαρίτες πια Danny Hayes στο σαξόφωνο και Manny Boyd στην τρομπέτα.

Σήμερα, μετά τις τζαζ σπουδές του στη Βέρνη και τους πάνω από 40 δίσκους που ηχογράφησε δίπλα στα μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής, ο Θοδωρής ζει στη Ζυρίχη όπου ακολουθεί μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα όντας πάντα ένας ενεργός μουσικός της ντόπιας τζαζ σκηνής. Στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στον κάθε μαθητή του διακρίνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην τέλεια τεχνική, αλλά και το συναίσθημα.

Το «Bright Shadows» άλμπουμ του πήρε εξαιρετικές κριτικές από τον Bill Milkowski του Down Beat και το πιο πρόσφατο «Ιnside Views» αποτελεί ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια της ζωής του. Ο Θόδωρος Καπηλίδης τη δική του τζαζ την περιγράφει με ένα σκούρο χρώμα. Ένα σκούρο μπλε που προσπαθεί να φωτίσει με ελεγχόμενη ελευθερία.

Τους αδελφούς Καπηλίδη και την «Jazz Utopia» θα απολαύσουμε το βράδυ της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου στη σκηνή του "The Zoo", στο Χαλάνδρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL