Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μια αποκάλυψη ενός άγνωστου έργου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια αποκάλυψη ενός άγνωστου έργου

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 22 Απριλίου 2019 και Μεγάλη Δεύτερα, ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη πραγματοποίησαν μια συναυλία στο Παττίχειο Θέατρο της Λεμεσού στην Κύπρο. Σε αυτήν παρουσίασαν μερικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για την φωνή της δεύτερης και το πιάνο του πρώτου, ενορχηστρωμένα από τον Σ. Κορκολή και συνεχίζοντας έτσι την συστηματική ενασχόληση τους με το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, πάντα με τον ίδιο λιτό τρόπο των εκτελέσεων του μόνον από τους δυο τους και η οποία είχε ήδη αποτυπωθεί  στους πολύ επιτυχημένους δίσκους με μεμονωμένα τραγούδια του «Συνάντηση» και ««Συνάντηση II». Δεν είχαν κατά νου να κυκλοφορήσουν δισκογραφικά το περιεχόμενο αυτής της συναυλίας όμως άλλαξαν γνώμη όταν τους το πρότεινε, σχεδόν τους πίεσε να το κάνουν ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, περισσότερο και από ενθουσιώδης όταν άκουσε την ηχογράφηση την οποία έκαναν για το προσωπικό αρχείο τους και ειδικά του εμβληματικού έργου του σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος».

Το γιατί το εξηγεί στο χειρόγραφο σημείωμα του που συνοδεύει την ψηφιακή κυκλοφορία του έργου έτσι ακριβώς όπως παίχτηκε, δηλαδή σε απευθείας στερεοφωνική ηχογράφηση και δίχως καμιά περαιτέρω ηχητική επεξεργασία. «Ακούγοντας τον «Επιτάφιο» του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη, ανακάλυψα ένα καινούριο έργο, βρέθηκα μπροστά σε μία αναδημιουργία του έργου. Αυτή η αποκάλυψη είχε να κάνει με τον άγνωστο μέχρι σήμερα σκληρό χαρακτήρα του έργου που είναι ένας άκρατος διονυσιασμός και μία δραματική διαμαρτυρία μπροστά στο φαινόμενο του θανάτου, όπως ακριβώς τον βιώνει η τραγική μάνα, η μήτρα της ζωής. Ζωή και Θάνατος αντιπαλεύουν δημιουργώντας ηχητικούς σεισμούς, στα όρια της αντοχής του ανθρώπινου πόνου. Ομολογώ πως η ακρόαση αυτού του αναγεννημένου «Επιτάφιου» με συγκλόνισε. Η Σ. Μανουσάκη ήταν για εμένα μία μεγάλη καινούρια αποκάλυψη, τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικά. Δείχνει ότι συνέλαβε απολύτως την ιδιοφυή ερμηνευτική σύλληψη του Σ. Κορκολή ο οποίος με ένα πιάνο δημιουργεί ένα μουσικό - ηχητικό σύμπαν, αποτέλεσμα μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, με χιλιάδες χρώματα και ρυθμούς. Και κυρίως με αυτές τις κάθετες δωρικές συγχορδίες που με φέρνουν τόσο κοντά καθώς αποτελούν το προσωπικό μου στίγμα στη σύνθεση και ερμηνεία της μουσικής», γράφει ο κορυφαίος δημιουργός.

Όντως  ακούγοντας τα οκτώ τραγούδια του έργου δεν μπορείς να μην απολαύσεις αλλά και να μην θαυμάσεις την αληθινά δωρική προσέγγιση του Σ. Κορκολή  που αναδεικνύει όλη την μουσική ουσία τους αλλά και την μεστότητα - παρά το νεότατο της ηλικίας της - και την ακρίβεια της ερμηνείας της Σ. Μανουσάκη η οποία, ειδικά στο καταληκτικό και acappella «Γλυκέ Μου Συ Δεν Χάθηκες», αγγίζει μια σχεδόν υπερβατική τελειότητα. Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον ψηφιακό δίσκο στο https://www.youtube.com/watch?v=pfYkGtbyWxM&list=PL4xLP4LLBa-tT59hMEL4YLUZSWe3INFF3&index=2.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL