Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Με τη ματιά στραμμένη στην παράδοση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη ματιά στραμμένη στην παράδοση

Κιβωτός της μουσικής μας παράδοσης, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης", προσαρμόστηκε γρήγορα στη νέα πραγματικότητα που επέβαλε η πανδημία και η εγκατάστασή μας μέσα στα σπίτια και χωρίς να διακόπτει μαθήματα και σεμινάρια, που συνεχίζει διαδικτυακά, προτείνει, σε τακτική εβδομαδιαία βάση, υλικό σχετικό με τη μουσική μας παράδοση.

Έτσι, έως και τις 12 Απριλίου, προτείνονται:

H διάλεξη της σκηνογράφου, ενδυματολόγου, ιστορικού του ενδύματος και προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννας Παπαντωνίου, που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με θέμα «Οι τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα».

Η ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα «Το ελληνικό τραγούδι: ιστορικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, με εισηγήσεις και τοποθετήσεις για την ιστορία και την τέχνη του ελληνικού τραγουδιού και την εν γένει κοινωνική του λειτουργία. Η διοργάνωση ανήκε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής».

H ιστορική συναυλία « Δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής - Το λαϊκό κλαρίνο» με θρυλικά ονόματα, τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, τον Νίκο Φιλιππίδη, τον Γιώργο Κωτσίνη, τον Δημήτρη Κώτσικα και τα Χάλκινα της Κοζάνης, σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα.

Θυμίζει επίσης ακόμη μια εξαιρετική συναυλία με θέμα «Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι», όπου συνυπήρξαν η Γιασεμή Σαραγούδα, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Κατερίνα Ζάκα, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Μαρία Κώττη και οι Γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία.

Στις προτάσεις του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" προστίθεται επίσης το κείμενο και σχετικό οπτικό - ηχητικό υλικό από εισήγηση της Ευαγγελίας Χαλδαιάκη, με θέμα τη συλλογή δημοτικών τραγουδιών της Αίγινας από τη Γεωργία Κουλικούρδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL