Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σίγησε το σαξόφωνο της έθνικ τζαζ σκηνής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σίγησε το σαξόφωνο της έθνικ τζαζ σκηνής

Ένας από τους σημαντικότερους Αφρικανούς μουσικούς και συνθέτες που έκανε γνωστή παγκοσμίως τη μουσική παράδοση της χώρας του, του Καμερούν, συμβάλλοντας στην ανάδειξή της και την προτίμησή της από το κοινό, ο 87χρονος Μανού Ντιμπάνγκο έφυγε από τη ζωή του σε νοσοκομείο του Παρισιού χτυπημένος από τον κορωνοϊό.

Γεννημένος στην Ντουάλα του Γαλλικού Καμερούν το 1933, μεγαλώνει με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακές μουσικές της χώρας του αρχίζοντας να μαθαίνει πνευστά, όπως φλάουτο, τρομπέτα και φυσαρμόνικα, αλλά και αρμόνιο, ενώ στην εφηβεία του μετακομίζει στη Γαλλία όπου παρακολουθεί μουσικές σπουδές.

Αρχίζει να ασχολείται με την τζαζ, εξελίσσεται σε σολίστα του σαξόφωνου, περιπλανιέται σε διάφορα κλαμπ και μουσικές σκηνές και επιστρέφει αρχές της δεκαετίας του '60 στο Καμερούν, παραμένοντας εκεί περίπου πέντε χρόνια έως ότου γυρίσει οριστικά στη Γαλλία.

Ηχογραφεί συνθέσεις του επηρεασμένες από την αισθητική της εποχής που αποθέωνε το τσα τσα, τα λάτιν και τις ρούμπες. Τα χρόνια περνούν, το στιλ και η μόδα αλλάζουν και ο Μανού Ντιμπάνγκο εισβάλλει στη σόουλ και βουτά στη μαύρη μουσική που κερδίζει έδαφος στις σκηνές του κόσμου.

Το 1972, εποχή που θριαμβεύουν το άφρο-ροκ και το άφρο-φανκ, κάνει τη μεγάλη έκπληξη συνθέτοντας ένα κομμάτι που καθόρισε τη χορευτική μουσική, απογειώνοντας τις ντισκοτέκ που διέπρεψαν τις δύο επόμενες δεκαετίες με απόλυτους πρωταγωνιστές και κυρίαρχους τους DJs. Πρόκειται για το θρυλικό "Soul makossa", που, γραμμένο σε μία από τις διαλέκτους του Kαμερούν, συνόδευσε την Εθνική ποδοσφαίρου της χώρας στο Africa Cup και υπήρξε παγκόσμιο χιτ και επιδραστική μουσική σε μια σειρά από διεθνείς τραγουδιστές μεγάλης ακτινοβολίας. Αγαπήθηκε φανατικά, καθώς ραδιοφωνικοί παραγωγοί, DJs και ιδιοκτήτες κλαμ στη Νέα Υόρκη το χρησιμοποιούσαν επανειλημμένα αλλά και αμερικάνικες μπάντες το διασκεύαζαν, ενώ παραγωγοί διάσημων τραγουδιστών θέλησαν να το αντιγράψουν. Το κομμάτι γέννησε το ενδιαφέρον και τον σεβασμό για την αφρικανική τζαζ, που αναγνωρίστηκε παγκόσμια.

Ο Μανού Ντιμπάνγκο συνέχισε να ηχογραφεί μουσικές, τραγούδια και άλμπουμ που άφησαν το στίγμα τους, όπως τα "Africadelic", "African Voodoo", "Makossa Man", "Abele dance", "Wakafrika" κ.ά.

Συνεργάστηκε με Αφρικανούς και Ευρωπαίους μουσικούς αλλά και συγκροτήματα, ενώ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του ως συνθέτη σε σάουντρακς αφρικανικών ταινιών.

Ιδιαίτερα αγαπητός από το ελληνικό κοινό, επισκεπτόταν πολύ τακτικά τη χώρα μας, όπου εμφανίστηκε τελευταία φορά το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL