Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ένας μύθος στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας μύθος στην Αθήνα

Ένας θρυλικός μαέστρος με θυελλώδη παιδική ζωή, καθώς υπήρξε τελευταίος επιζών σε στρατόπεδο προσφύγων, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, φτάνει στην Αθήνα για να συμπράξει αύριο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διευθύνοντας ένα πρόγραμμα, το οποίο συνδέει νοηματικά τον Κύκλο Μάλερ και τον Κύκλο - αφιέρωμα στα 250 χρόνια Μπετόβεν, που αποτελούν τις κορυφές του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος.

Η πολυαναμενόμενη συναυλία ανοίγει με την τιτάνια Πρώτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, η οποία ξεχωρίζει για την καθηλωτική δραματικότητα, αλλά και την πηγαία συναισθηματική ένταση. Συνεχίζει με το θεμελιώδες -για το πιανιστικό ρεπερτόριο- Πέμπτο Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό.

«Τα περισσότερα έργα του Μπετόβεν αλλά και οι συμφωνίες του Μάλερ αποτελούν δείγματα σπουδαίας μουσικής, γιατί προσεγγίζουν την τέλεια ισορροπία. Ο δικός μου ρόλος, το καθήκον του αρχιμουσικού, είναι να αναδείξει αυτή την υψηλή ποιότητα των αριστουργηματικών συνθέσεων», εξηγεί ο ίδιος.

Όλοι οι συντελεστές της συναυλίας συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ τα έσοδα θα δοθούν στην Ένωση Μαζί για το Παιδί, προσωπική επιθυμία του Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο οποίος στηρίζει τα προσφυγόπουλα καθώς και ο ίδιος υπήρξε κάποτε ένα από αυτά. Γεννημένος στις 20 Φεβρουαρίου 1940, στο Μπρεσλάου της σημερινής Πολωνίας, έχασε τη μητέρα του στη γέννα και τον πατέρα του, αγωνιστή της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, από τους ναζί.

Ο μύθος που ακολουθεί τον βραβευμένο με Grammy αρχιμουσικό χτίζεται μέσα από κάθε του εμφάνιση. Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος έχει κατακτήσει ορισμένα από τα πλέον αναγνωρισμένα βραβεία ως πιανίστας αλλά και διευθυντής ορχήστρας, μεταξύ των οποίων και τα German Critics Award, MIDEM Classical Award και Leonard Bernstein Prize.

Αναφερόμενος στο έντονης εκφραστικότητας και ιδιαίτερων σολιστικών απαιτήσεων Πέμπτο Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με το οποίο θα αναμετρηθεί, ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος σημειώνει από την πλευρά του: "Η κλασική μουσική δεν χρειάζεται υπερασπιστή, γιατί μιλά για τον εαυτό της και το ακροατήριο έχει πλήρη επίγνωση. Ο ρόλος των ερμηνευτών είναι να παίζουν καλά. Επίσης, πιστεύω ότι οι σπουδαίοι συνθέτες πρέπει να επανεξετάζονται και να επαναπροσεγγίζονται ανά πάσα στιγμή. Οι μουσικοί πρέπει να γνωρίζουν πώς να επαναφέρουν τα έργα τους στο προσκήνιο, γιατί ο κόσμος μπορεί να κινείται και τα πράγματα ν’ αλλάζουν, αλλά αυτοί οι δημιουργοί συνεχίζουν να έχουν κάτι να πουν".

Θα συμπράξει αύριο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διευθύνοντας ένα πρόγραμμα, το οποίο συνδέει νοηματικά τον Κύκλο Μάλερ και τον Κύκλο - αφιέρωμα στα 250 χρόνια Μπετόβεν, που αποτελούν τις κορυφές του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL