Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Έφυγε ξαφνικά ο Γιώργος Ζήκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε ξαφνικά ο Γιώργος Ζήκας

Πιo φτωχή είναι από χθες η Θεσσαλονίκη, που έχασε ένα από τα πολυτάλαντα «παιδιά» της, τον Γιώργο Ζήκα. Έφυγε στα 70 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια, φίλους και όλους όσοι αγάπησαν τα τραγούδια του.

Γεννήθηκε τον Μάιο του 1949 στη Θεσσαλονίκη και από έφηβος ξεκίνησε να γράφει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Παράτησε το Γυμνάσιο και σε ηλικία 16 χρονών έγινε σχεδιαστής μόδας, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με την τέχνη του κοσμήματος. Για κάποια χρόνια μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και τις Κυκλάδες δουλεύοντας τα κοσμήματά του, ενώ μερικά χρόνια αργότερα άνοιξε ένα μπαρ στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι και να γράφει στίχους.

Το 1985 ο Διονύσης Σαββόπουλος άκουσε τραγούδια του Γ. Ζήκα που είχε στείλει στη Λύρα και τον παρακίνησε να τα κυκλοφορήσει. Έτσι βγήκε ο δίσκος «Με τα φεγγάρια χάνομαι» με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γιώργο Πετζίκη για το "Σώπα κι άκουσε" με την Ελένη Τσαλιγγοπούλου και με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Συνεργάστηκε, επίσης, με τη γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ στο "Σβήστα όλα" και στη συνέχεια με τον Κώστα Μακεδονόνα στο "Γουστάρω", σε παραγωγή του Σταμάτη Κραουνάκη. Ακολουθούν το «Μια ζωή στην ίδια τάξη» με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, το «Πάμε Νότια» με τη Σοφία Παπάζογλου, η «Ανατροπή» με την Κατερίνα Κούκα» και το "Κουρσάρα" με τη Γλυκερία.

Η τελευταία εμφάνισή του σε μουσική σκηνή ήταν στη «Βεντέτα» μαζί και με τους Kadinelia, που έχει δημιουργήσει ο γιος του Θανάσης μαζί με άλλους νέους καλλιτέχνες. Το διάστημα αυτό ετοιμαζόταν για την παρουσίαση του βιβλίου του "Εμπειρικά", ενώ άφησε την τελευταία του πνοή πηγαίνοντας σε τοπικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης για να δώσει συνέντευξη.

Μαρούλα Πλήκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL