Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μια ιδιοφυΐα στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ιδιοφυΐα στο προσκήνιο

Περισσότεροι από 45 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες συμμετέχουν στο τριήμερο συνέδριο για τον Νίκο Σκαλκώτα, το οποίο αρχίζει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Το συνέδριο, που έχει τίτλο "Skalkottas Today", θα περιστραφεί γύρω από θέματα που αφορούν το αρχείο του σπουδαίου συνθέτη, την περίοδο της παραμονής του στην Ελλάδα και στο Βερολίνο, τη σύνδεσή του με άλλους Έλληνες και ξένους ομότεχνους της ίδιας εποχής, καθώς και τη μουσικολογική ανάλυση των έργων του. Η διοργάνωση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατο του Σκαλκώτα, επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστες πλευρές αυτού του ιδιοφυούς δημιουργού.

Το συνέδριο, υπό την αιγίδα της Διεθνούς και Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", τη Μουσική Βιβλιοθήκη, το Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας εγγραφής.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει απόψε συναυλία η οποία ανοίγει με το διπλά βραβευμένο έργο "Νεοττιάν" του Ευριπίδη Μπέκου, που αναμετρήθηκε με 64 συνθέσεις υψηλού επιπέδου από όλον τον κόσμο και απέσπασε το βραβείο "Νίκος Σκαλκώτας" στον ομώνυμο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για Συμφωνική Ορχήστρα. Έργο που η επιτροπή επέλεξε και για το δεύτερο βραβείο, το οποίο προσφέρει η ΚOA στο καλύτερο έργο νέου Έλληνα συνθέτη, ηλικίας κάτω των τριάντα πέντε ετών.

Ακολουθούν δύο γραπτά του Σκαλκώτα: το Κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα, με τον Μιχάλη Σέμση στον ρόλο του σολίστα, ενώ θα ακολουθήσει η Δεύτερη Συμφωνική Σουίτα, όψιμη δωδεκαφθογγική σύνθεση, τα τρία μέρη της οποίας θα εκτελεστούν για πρώτη φορά με τον Στέφανο Τσιαλή να διευθύνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL