Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ζακ Κωστόπουλος: / Ζακ Κωστόπουλος: Ταινία - μαρτυρία σε πρώτη προβολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος: / Ζακ Κωστόπουλος: Ταινία - μαρτυρία σε πρώτη προβολή

Η ταινία, διάρκειας τριάντα λεπτών, με τίτλο "Ζακ Κωστόπουλος - μια θετική ιστορία", γυρίστηκε από τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη και τον Δημήτρη Παπαθανάση. Μαζί θα προβληθεί και μία ακόμη μικρού μήκους ταινία για την υγεία, με τίτλο «Ορφανά φάρμακα» (σκηνοθεσία: The storytelling gene, παραγωγή: PRAKSIS).

Η συνέντευξη του Ζακ Κωστόπουλου στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει ολόκληρη τη μαρτυρία του. Ήρεμος, με λόγο συγκροτημένο, ο Ζακ, που χάθηκε τόσο βίαια και άδικα πριν μερικούς μήνες, μιλά χαλαρά, καθισμένος οκλαδόν, με μια κούπα καφέ στο χέρι. Διηγείται την προσωπική του ιστορία, τα χρόνια της νεότητάς του στην επαρχία, τη μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών, το πώς πληροφορήθηκε στον στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας...

Μιλά και για τους γονείς του, που τον αγκάλιασαν με αγάπη όταν πληροφορήθηκαν το πρόβλημα της υγείας του. Για τα τελευταία ιατρικά δεδομένα σχετικά με την ασθένεια, που μπορεί πλέον να τεθεί υπό έλεγχο, και την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια - ταμπού που σε στιγματίζει. Ο Ζακ Κωστόπουλος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ το 1985 από Έλληνες μετανάστες, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών, έφυγε ξανά στο εξωτερικό και επέστρεψε... Εργάστηκε στο Athens Check Point (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), πρόσφερε εθελοντικά στη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος), ενώ αρθρογραφούσε στο Διαδίκτυο για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον ιό HIV.

Η ταινία για τον Ζακ Κωστόπουλο προβάλλεται στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου) την Κυριακή στις 8 μ.μ. Το Bigbang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία tshOrt που υποστηρίζει τη μικρού μήκους ταινία και τους νέους κινηματογραφιστές. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Στον χώρο της διοργάνωσης υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ.

Θα προβληθεί αυτή την Κυριακή σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία, το οποίο εντάσσεται στο Bigbang International Short Film Festival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL