Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Βερτμίλερ και Λιντς θα τιμηθούν με Οσκαρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βερτμίλερ και Λιντς θα τιμηθούν με Οσκαρ

Τζίνα Ντέιβις, Ντέιβιντ Λιντς, Γουές Στάντι και Λίνα Βερτμίλερ θα τιμηθούν με ειδικά Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Τέσσερα τιμητικά Όσκαρ αποφάσισε να απονείμει το διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Χόλιγουντ στις 27 Οκτωβρίου. Θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς, που πλέον δεν συνεχίζει την κινηματογραφική καριέρα του αλλά ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου και σκηνοθεσίας με τον «Άνθρωπο ελέφαντα» το 1981, για Όσκαρ σκηνοθεσίας με το «Μπλε βελούδο» το 1987 και για Όσκαρ σκηνοθεσίας το 2002 με το «Mullholand Dr.».

Εκτός από τον Ντέιβιντ Λιντς, τιμητικό Όσκαρ θα παραλάβουν ο ηθοποιός (ινδιάνικης καταγωγής, της φυλής των Τσερόκι) Γουές Στάντι, γνωστός κυρίως για τη συμμετοχή του στις ταινίες "Χορεύοντας με τους λύκους" και "Ο τελευταίος των Μοϊκανών"), η ηθοποιός Τζίνα Ντέιβις η οποία θα τιμηθεί με το ειδικό Όσκαρ Τζιν Χέρσολτ για τις προσπάθειές της σχετικά με την ισότητα των φύλων στον χώρο του κινηματογράφου με το Geena Davis Institute on Gender in Media, αλλά και για το φεστιβάλ κινηματογράφου στο Μπέντονβιλ που διοργανώνει, και το οποίο δίνει έμφαση στο γυναικείο σινεμά. Η Τζίνα Ντέιβις, η οποία θεωρείται "ανακάλυψη" του Σίντνεϊ Πόλακ, έχει κερδίσει Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία του Λόρενς Κάσνταν "The Accidental Tourist" (1988).

Το τέταρτο τιμητικό Όσκαρ θα απονεμηθεί στην Ιταλίδα Λίνα Βερτμίλερ. Στα 90 της χρόνια σήμερα η Βερτμίλερ, έχει μείνει στα χρονικά ως η πρώτη γυναίκα που ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1977 στην ιστορία του θεσμού, με την ταινία της "Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές". Μόλις πληροφορήθηκε τα σχετικά με το τιμητικό Όσκαρ, η Βερτμίλερ δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA πως δεν το περίμενε, "αλλά θα το παραλάβω ευχαρίστως. Θα ήθελα τούτο το Όσκαρ να το αφιερώσω στον Ενρίκο Γιομπ, τον σύντροφό μου μιας ολόκληρης ζωής, και στην κόρη μας Μαρία".

Η Βερτμίλερ γεννήθηκε στη Ρώμη στις 14 Αυγούστου 1928 και οι ρηξικέλευθες, μαχητικές ταινίες της κυρίως στη δεκαετία του '70 ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς, όχι μόνο στην Ιταλία. Μάλιστα αυτό το καλοκαίρι διοργανώνεται ένα αφιέρωμα στο σύνολο του έργου της στο Μάντσεστερ. Εκτός από τον "Πασκουαλίνο...", ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της ξεχωρίζουν η "Ιστορία έρωτα και αναρχίας", ο «Μίμης ο σιδεράς», "Η κυρία και ο ναύτης".

Πριν από λίγες μέρες στο Φεστιβάλ των Καννών, η Λίνα Βερτμίλερ παρουσίασε την καινούργια, επεξεργασμένη σύμφωνα με τη νέα τεχνολογία, κόπια της ταινίας "Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές". Το φιλμ είχε αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι υποδύεται τον Ναπολιτάνο που το 1936 σκοτώνει εκείνον που αποπλάνησε τη μία από τις επτά άσχημες αδελφές του, και κλείνεται σε ψυχιατρείο, από το οποίο βγαίνει για να πολεμήσει ως εθελοντής όταν ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL