Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι κινηματογραφιστές ζητούν: / Να ξεκινήσει η χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κινηματογραφιστές ζητούν: / Να ξεκινήσει η χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου

Από την συγκέντρωση των κινηματογραφιστών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εξέφρασαν την Παρασκευή, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, 65 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί). Ζήτησαν να δουν την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, σε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση. Η υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κινηματογραφιστών άμεσα και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον (εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ) Αλέξη Γεωργούλη, τον (βραβευμένο πριν λίγες μέρες στις Κάννες) σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, την παραγωγό (και του Βασίλη Κεκάτου) Ελένη Κοσσυφίδου, τον ηθοποιό Γιώργο Πυρπασόπουλο και τον παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη ανέβηκε στο γραφείο της προκειμένου να συζητήσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθυμίζουμε πως στις 6 Μαρτίου 2019 ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία του νόμου 3905/10 αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Η υπουργός ήταν ενήμερη για το πρόβλημα και οι κινηματογραφιστές τής ζήτησαν να αναλάβει να συντονίσει όλες τις αναγκαίες ενέργειες μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το "χρονικό" του προβλήματος ξεκινά με την κατάργηση του ειδικού φόρου επί του κινηματογραφικού εισιτηρίου, τον Αύγουστο του 2015. Από τότε το Κέντρο Κινηματογράφου βασίζεται στην κατ' έτος έκτακτη και επιπλέον της κανονικής επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση των ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών (πλειοψηφικών και μειοψηφικών, διεθνών και εγχώριων). Σημειώνεται επίσης ότι, παρά την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη θεσμοθέτηση των κινηματογραφικών κινήτρων (ΕΚΟΜΕ), οι ελληνικές παραγωγές (πολλές από τις οποίες είναι διεθνείς συμπαραγωγές) είναι σε αναμονή των αποφάσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαδικασίες του ΕΚΟΜΕ ή άλλων εγχώριων και διεθνών χρηματοδοτικών πόρων. "Αφετηρία" των σημερινών δυσκολιών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι η κατάργηση, τον Αύγουστο του 2015, του ειδικού φόρου για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου, που είχε ενσωματωθεί στα εισιτήρια των αιθουσών (ποσοστό 12% για τις αίθουσες Αθήνας-Θεσσαλονίκης και 8% για την υπόλοιπη Ελλάδα). Ο ειδικός φόρος θεωρήθηκε, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, ότι εμπίπτει στην κατηγορία «φόροι υπέρ τρίτων», παρά το γεγονός ότι οι θεατές ενισχύουν το κινηματογραφικό προϊόν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τον συγκεκριμένο φόρο διοχετεύονταν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τα οποία πήγαιναν αποκλειστικά στην ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής.

Μεταξύ των κινηματογραφιστών που πήραν μέρος στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν και η Ελένη Αλεξανδράκη, ο Αλέξης Αλεξίου, η Φαίδρα Βόκαλη, η Μαρία Δρανδάκη, η Μαρία Καλλιμάνη, ο Χρήστος Καρακέπελης, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, η Φένια Κοσοβίτσα, η Ζακλίν Λέντζου, η Αμάντα Λιβανού, ο Στέλιος Μάινας, ο Μπάμπης Μακρίδης, ο Βαρδής Μαρινάκης, η Δώρα Μασκλαβάνου, η Δήμητρα Ματσούκα, η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Σύλλας Τζουμέρκας, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Αγγελος Φραντζής, η Ελίνα Ψύκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL