Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Μάτια ανοιχτά" για το ελληνικό ντοκιμαντέρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μάτια ανοιχτά" για το ελληνικό ντοκιμαντέρ

"Πατέρες και γιοι" του Σύρου σκηνοθέτη Ταλάλ Ντερκί, υποψηφιότητα για Οσκαρ το 2018

"Με τα μάτια ανοιχτά" τιτλοφορείται το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Είναι η πέμπτη χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση για το ελληνικό ντοκιμαντέρ (από τις 18 έως τις 21 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Θα προβληθούν 16 ελληνικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς που πέρασε και όχι μόνο. Στο τέλος των προβολών, οι συντελεστές θα είναι παρόντες για να συνομιλήσουν με το κοινό.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου (10.30 μ.μ.) ο σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης θα δώσει ένα master class με "αφετηρία" το γύρισμα της ταινίας του "Sugar Town - για μια χούφτα ψήφους", για τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου (6 μ.μ.) πραγματοποιείται το αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο κινηματογραφιστή Γιώργο Καρυπίδη με την προβολή του ντοκιμαντέρ του "Τελευταίος σταθμός, Kreuzberg", καθώς και των φιλμ "Γράμμα από το Σαρλερουά" του Λάμπρου Λιαρόπουλου και "Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης" του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Θα ακολουθήσει (στις 7.30 μ.μ.) συνομιλία του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου και της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρίας Κομνηνού, με θέμα «1965-1976 - Τρία ντοκιμαντέρ από τρεις μεγάλους Έλληνες δημιουργούς πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης των Ελλήνων».
Το Σάββατο 20 Απριλίου (στις 12 το μεσημέρι) διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Το ΕΚΟΜΕ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ».

Την ίδια μέρα στις 8 μ.μ. θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ "Of Fathers and Sons" ("Πατέρες και γιοι") του Σύρου σκηνοθέτη Ταλάλ Ντερκί, που ήταν φέτος υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ταινία είχε κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2018. Με αφορμή το φιλμ, το οποίο παρακολουθεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας τζιχαντιστών, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καταγράφοντας το αληθινό πρόσωπο του πολέμου», με τη συμμετοχή του φωτοειδησεογράφου Γιώργου Μουτάφη και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ενώ επίσης θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης Ταλάλ Ντερκί.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136). Οι προβολές ξεκινούν τις καθημερινές στις 6 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: Πέντε ευρώ για όλες τις προβολές της ημέρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL