Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η κιθάρα και η τέχνη της ταξιδεύουν στην Πάρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κιθάρα και η τέχνη της ταξιδεύουν στην Πάρο

Από αριστερά: Ι. Κολανιάν, Τ. Σαβίνο Μ. Κωβαίος, Ν. Μαυρουδής και Β. Ράπτης

“Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ για τις εντυπώσεις, αλλά ένα φεστιβάλ που να έχει πραγματική ουσία, διασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο με καταξιωμένους καθηγητές εγνωσμένου κύρους και διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες από το εξωτερικό” έλεγε ο Ιάκωβος Κολανιάν, διακεκριμένος κιθαριστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου, παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα που θα διεξαχθεί φέτος από 30 Απριλίου έως 5 Μαΐου στην Παροικιά.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες συναυλίες, από σημαντικά ονόματα της κιθάρας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι σπουδαστές του οργάνου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε master classes από καταξιωμένους καθηγητές.

“Το φεστιβάλ, εκτός από τις συναυλίες, τις οποίες ο κόσμος του νησιού αγκαλιάζει, στοχεύει και στους μαθητές, οι συμμετοχές των οποίων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ξεπερνούν τις εκατό” διευκρίνισε ο Ι. Κολανιάν.

"Θέλουμε να στοχεύουμε στην τέχνη της κιθάρας και να δούμε τη μουσική στο βάθος της” εξηγούσε ο δημοφιλής συνθέτης, σολίστας και δάσκαλος κιθάρας Νότης Μαυρουδής που θα συμμετέχει.

“Το φεστιβάλ θα μπολιάσει τους νέους και τους μαθητές των ωδείων μέσα από τις δεξιοτεχνίες που θα παρουσιαστούν” σημείωνε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Η έναρξη θα γίνει με το ρεσιτάλ κιθάρας του περσινού νικητή Κωνσταντίνου Αυλωνίτη, ενώ θα ακολουθήσει το Trio Bate Coxa σε ένα πρόγραμμα με βραζιλιάνικους και λάτιν ρυθμούς. Η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει master classes από τους συμμετέχοντες σολίστ-καθηγητές και την εμφάνιση της παγκοσμίου φήμης Κινέζας κιθαρίστριας Xuefei Yang. Την τρίτη ημέρα θα διεξαχθεί η συναυλία των μαθητών, ο Νότης Μαυρουδής θα μιλήσει για την τέχνη της κιθάρας και θα ακολουθήσει συναυλία του Κώστα Γρηγορέα.

Την τέταρτη ημέρα θα εμφανιστούν ο διαπρεπής Γάλλος συνθέτης Laurent Boutros, ο Megerdich Mikayelian, καθηγητής κιθάρας στο Εθνικό Ανώτερο Μουσικό Ωδείο του Λιβάνου, ο Ιάκωβος Κολανιάν, οι σολίστες Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Γεωργάτος, Νότης Μαυρουδής και Γιώργος Τοσικιάν. Την πέμπτη και τελευταία ημέρα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός κιθάρας σε τρεις κατηγορίες με βραβεία μεγάλης αξίας και θα δοθεί συναυλία από το κιθαριστικό σύνολο των σπουδαστών των master classes, σε διδασκαλία και διεύθυνση Βασιλικής Λεγάκη.

Τον προβληματισμό τους για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη μουσική πιστοποίηση μετά από εξετάσεις αποφοίτων ωδείων ή μη εξέφρασαν οι Ιάκωβος Κολανιάν και Νότης Μαυρουδής, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα ακόμα και στο πλαίσιο του φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για “ένα νομοσχέδιο που απαξιώνει τα ωδεία και τους δασκάλους”.

“Είναι ένα νομοσχέδιο που προωθεί τη διεκδίκηση θέσης στο Δημόσιο” εξηγούσε ο Ιάκωβος Κολανιάν, προσθέτοντας πως “μέσα από ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο απαξιώνονται όλοι οι τίτλοι σπουδών των ωδείων. Επιπλέον, τα δικά μας πτυχία δεν είναι διαβαθμισμένα και όλα αυτά τα χρόνια πολλές συζητήσεις γίνονται, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, καθώς εμπλέκονται δύο υπουργεία που πρέπει να συντονιστούν, το Παιδείας και το Πολιτισμού”.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πάρου Τερίνα Σαβίνο και ο Βασίλης Ράπτης της εταιρείας παραγωγής Τονικό.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL