Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ο οραματιστής Βέρνερ Χέρτσογκ στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οραματιστής Βέρνερ Χέρτσογκ στην Αθήνα

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στην Αθήνα, σε ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει επτά ταινίες του από το φάσμα των πέντε δεκαετιών της φιλμογραφίας του. Στις 11 Απριλίου θα είναι στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Απριλίου στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας. Και αν είστε κινηματογραφιστές ή φοιτητές κινηματογράφου, πάρτε μέρος στο masterclass του στις 16 Απριλίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (αιτήσεις έως 5 Απριλίου).

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ μεγάλωσε σε ένα αποκομμένο από τον πολιτισμό χωριό της Βαυαρίας, χωρίς πρόσβαση σε τηλεόραση ή ταινίες. Έκανε το πρώτο του τηλεφώνημα στα 17 του και γύρισε την πρώτη του ταινία στα 19 του. Αυτοδίδακτος, αλλά οραματιστής με αστείρευτη έμπνευση, έχτισε μια πολύπλευρη καριέρα ως κινηματογραφιστής («Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού», "Grizzly Bear", «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη»), δίδαξε επίδοξους σκηνοθέτες, σκηνοθέτησε όπερα…

O Χέρτσογκ έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και την αρχαιότητα. Ο παππούς του Ρούντολφ, μελετητής και αρχαιολόγος, ανακάλυψε αρχαία αντικείμενα σε ανασκαφές που πραγματοποίησε στην Κω, στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ανακαλύψεις γοήτευσαν τον νεαρό Χέρτσογκ και το έργο του παππού του ενέπνευσε το δικό του κινηματογραφικό ταξίδι σε ανεξερεύνητους τόπους. Δύο από τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους, "Last Words"(1968) και "Signs of Life" (1968), γυρίστηκαν στην Ελλάδα και θα προβληθούν στις 11 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Στις 15 Απριλίου ο Χέρτσογκ συζητά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης με έναν από τους διασημότερους Αμερικανούς διανοούμενους, τον Πολ Χολντενγκρέιμπερ, ιδρυτικό εκτελεστικό διευθυντή του Onassis Los Angeles (OLA) και ιδρυτή και διευθυντή της πολιτιστικής σειράς LIVE from the NYPL της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης από το 2004 έως το 2018 (δωρεάν είσοδος με δελτία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL