Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ανιές Βαρντά, η πρωτοπόρος της γαλλικής νουβέλ βαγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανιές Βαρντά, η πρωτοπόρος της γαλλικής νουβέλ βαγκ

"Έφυγε", στα 90 της χρόνια, η Ανιές Βαρντά, η κινηματογραφίστρια που προσδιόρισε με το έργο της τη γαλλική νουβέλ βαγκ. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεσιλιά Ροζ Ντε Ταμαρίς, παραγωγός των ταινιών της εδώ και 17 χρόνια. «Επρόκειτο να εγκαινιάσει μια έκθεση στο Σομόν-σιρ-Λουάρ (κεντρική Γαλλία), η οποία θα ανοίξει τώρα χωρίς αυτήν» πρόσθεσε. Η κηδεία της αναμένεται να γίνει την Τρίτη στο Παρίσι.

Κόρη ενός Έλληνα Μικρασιάτη, του Ευγένιου Βάρδα, και της Γαλλίδας Κριστιάν, είχε γεννηθεί στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια μετακόμισε στον γαλλικό Νότο. Ο Κώστας Γαβράς, που στο ξεκίνημά του ήταν βοηθός της Βαρντά, είχε πει για εκείνη: "Η Ανιές είναι πάντα νεανική, όχι μοντέρνα... Ο μοντερνισμός κάποια στιγμή τελειώνει, η νεότητα ποτέ".

Σπούδασε Λογοτεχνία και Κοινωνιολογία στη Σορβόννη και συνέχισε τις σπουδές της στην Ιστορία και τη Φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1958 η Βαρντά γνώρισε στο Παρίσι τον Ζακ Ντεμί προτού εκείνος γυρίσει τις «Ομπρέλες του Χερβούργου». Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το ζευγάρι μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Αν και η Βαρντά δεν δούλεψε ποτέ για το Χόλιγουντ, ήταν στον κύκλο του Ντένις Χόπερ και του Άντι Γουόρχολ και αποτύπωσε σε φιλμ τις κινητοποιήσεις που διοργάνωναν οι Μαύροι Πάνθηρες, ειδικά την περίοδο που ζητούσαν την αποφυλάκιση του Χιούι Νιούτον.

Η Βαρντά είχε ήδη ξεκινήσει να γυρίζει ταινίες από το 1955 και το ντεμπούτο της «La Pointe Courte», σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρά, "συγκλόνισε όλους εμάς τους νέους εκείνη την εποχή". Το έργο της ξεφεύγει από κάθε κατηγοριοποίηση, καθώς κινείται συχνά ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ.

Έγινε κυρίως γνωστή μέσα από τις ταινίες "Η Κλεό από τις 5 ώς τις 7" (1962), «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» (1985) με τη Σαντρίν Μπονέρ, «Les Glaneurs et la Glaneuse» (2000), ενώ το φιλμ «Vagabond» (1985) κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Είχε τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με τιμητικό Βραβείο Σεζάρ και με ειδικό τιμητικό Όσκαρ.

Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ «Η Βαρντά από την Ανιές» είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και είχε μεταδοθεί πρόσφατα από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte.

«Χάσαμε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Ανιές Βαρντά, έχετε τον σεβασμό μου, την αναγνώρισή μου, τον θαυμασμό μου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέ.

(Περισσότερα για την Ανιές Βαρντά στην "Αυγή" της Κυριακής).

Είχε τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με τιμητικό Βραβείο Σεζάρ και με ειδικό τιμητικό Όσκαρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL