Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Το «Cinema... διάβασες;» έρχεται στο σπίτι / Ταινίες από παιδιά... για παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το «Cinema... διάβασες;» έρχεται στο σπίτι / Ταινίες από παιδιά... για παιδιά

Με κλειστά σχολεία και τα παιδιά να βιώνουν τις πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού, με ολόκληρα εικοσιτετράωρα στο σπίτι, δεν είναι λίγοι οι καλλιτεχνικοί θεσμοί και οι φορείς τέχνης που μερίμνησαν εγκαίρως γι' αυτά.

Τα μουσεία αλλά και τα φεστιβάλ ενέταξαν ηλεκτρονικά ειδικές σειρές για παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι από αυτά.

Οι μικροί της Δράμας

Μια σειρά δεκατεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Δράμας, θα είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμες.

Ο πρόσφατα αποβιώσας καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος είχε πιστέψει στην ανάγκη η κινηματογραφική παιδεία να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ελληνικού σχολείου μέσα από τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους από κινηματογραφικά εργαστήρια σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια.

Η online αυτή δυνατότητα από το κανάλι Youtube του Φεστιβάλ αφορά ταινίες για παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών, γυρισμένες από μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους που ξεκίνησε το 2012.

Ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός, με τίτλο «Cinema... διάβασες;», απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων και εκπαιδευτικών οργανισμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, στις οποίες φοιτούν Ελληνόπουλα 1ης, 2ης και 3ης γενιάς. Επιπλέον απευθύνεται σε ξένα σχολεία τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα.

Στον διαγωνισμό έχουν έως σήμερα συμμετάσχει περισσότερα από 2.200 σχολεία και 200.000 μαθητές κι έχουν παραχθεί πάνω από 2.000 μαθητικές ταινίες, που, εκτός από το Φεστιβάλ της Δράμας, φιλοξενήθηκαν και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών και τα παιδιά

Τον Μορς και την πολύτιμη εφεύρεσή του, το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο, «Θαλής ο Μιλήσιος», τα πρώτα τηλεφωνικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και έναν από τους πρώτους τηλεφωνικούς θαλάμους της δεκαετίας του '30, μπορούν να γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από φωτογραφίες, αφηγήσεις και ψηφιακό υλικό που προσφέρεται από την ιστοσελίδα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Όσο παραμένει κλειστό το Μουσείο, προσφέρει σε παιδιά από 4 έως 12 ετών, μέσα από εικονικές περιηγήσεις στη μόνιμη έκθεση, τη γνωριμία με την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και τη συμβολή τους στην ιστορία της Ελλάδας.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να παρακολουθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και να συμμετάσχουν σε δράσεις που βασίζονται στα εκθέματα και τις συλλογές του. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν, μεταξύ άλλων, να φτιάξουν ένα 3D τηλέφωνο από ανακυκλώσιμα υλικά, να γνωρίσουν τη Mόνα Λίζα που «επισκέπτεται» το μουσείο, να φτιάξουν το δικό τους τετράδιο με απλά βήματα, να σχεδιάσουν το δικό τους κόμικ ή να τυπώσουν και να ζωγραφίσουν εκθέματα του μουσείου, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιστορία τους.

Στην ιστοσελίδα του μουσείου otegroupmuseum.gr, αλλά και στη σελίδα του στο Instagram , ενήλικες μπορούν να φτιάξουν ένα «memory game» με κάρτες, να δημιουργήσουν ένα χειροποίητο επιτραπέζιο, τα δικά τους comics και πολλές άλλες κατασκευές, με οδηγίες βήμα-βήμα και μικρά βίντεο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL