Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Πρεμιέρα με «εξηγήσεις» από τον Τζέρεμι Άιρονς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρεμιέρα με «εξηγήσεις» από τον Τζέρεμι Άιρονς

Η Σιγκούρνι Γουίβερ, ο Χαβιέρ Μπαρντέμ, ο Τζέρεμι Άιρονς ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον (ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της θα προβληθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ), βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο, για την εορταστική 70ή διοργάνωση, που έχει πλέον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Ιταλό Κάρλο Σατριάν.

Κατά τη διάρκεια της Μπερλινάλε θα προβληθούν περίπου 340 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Οι 18 από αυτές θα διαγωνισθούν για τη Χρυσή Αρκούδα, που θα απονεμηθεί στις 29 Φεβρουαρίου.

Λίγο προτού ξεκινήσει το Φεστιβάλ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Τζέρεμι Άιρονς με συνέντευξή του έδωσε απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε πριν από ένα μήνα από τον γερμανικό Τύπο για παλαιότερες δηλώσεις του που κρίθηκαν σεξιστικές και ομοφοβικές, καθώς εμφανιζόταν να είναι κατά των ομόφυλων γάμων και των εκτρώσεων: «Θέλω να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου γι’ αυτά τα θέματα μια για πάντα. Πρώτον, υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά το παγκόσμιο κίνημα της ευαισθητοποίησης για την ανισότητα των γυναικείων δικαιωμάτων και την προστασία τους από κακοποίηση, είτε στο σπίτι είτε σε χώρους εργασίας. Δεύτερον στηρίζω τον νόμο για τους ομόφυλους γάμους, και ελπίζω αυτή η «φωτεινή» νομοθεσία να συνεχίσει να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες κοινωνίες. Και τρίτον, υποστηρίζω ολόθερμα το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, αν αυτή είναι η απόφασή τους. Αυτά τα τρία ανθρώπινα δικαιώματα είναι, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητα βήματα προς μια πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία, για την οποία όλοι πρέπει να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που αυτά τα δικαιώματα δεν υπάρχουν καν... Ελπίζω κάποιες από τις ταινίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ να μιλήσουν γι’ αυτά τα προβλήματα».

Από τις 18 ταινίες που θα διεκδικήσουν τη Χρυσή Αρκούδα, τις έξι υπογράφουν ή συνυπογράφουν γυναίκες. Ως απάντηση στις κατηγορίες για μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών, η Μπερλινάλε το 2019 υπέγραψε Μνημόνιο ισοτιμίας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Μεταξύ των ταινιών περιλαμβάνεται η νέα δημιουργία της Αμερικανίδας Κέλι Ράιχαρντ "First Cow", η νέα ταινία της Σάλι Πότερ "Οι δρόμοι που δεν πήραμε" με τους Χαβιέρ Μπαρντέμ, Έλε Φάνινγκ και Σάλμα Χάγεκ. Ακόμη φέτος στη Μπερλινάλε θα τιμηθεί για το σύνολο της καριέρας της η ηθοποιός Έλεν Μίρεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL