Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
"Στιγμές αλήθειας" με νέους ντοκιμαντερίστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στιγμές αλήθειας" με νέους ντοκιμαντερίστες

«Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά (πρώτο βραβείο, εξ ημισείας με το "Πού είσαι Σινγκάλ;" του Αγγελου Ράλλη).

Πετυχημένη έναρξη έκανε το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών «Στιγμές αλήθειας» που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με την απονομή των βραβείων.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Πού είσαι Σινγκάλ;» του Άγγελου Ράλλη για τον διωγμό των Γιεζίντι από το Ισλαμικό Κράτος και «Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά, μια καταγραφή των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στη ζωή προσφύγων και εθελοντών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δύο ταινίες με προσωπική τόλμη, στοχαστική διάθεση και εξαιρετική κινηματογραφική προσέγγιση. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ταινία «Το μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη για την ανάδειξη ενός άγνωστου εν πoλλοίς ναζιστικού εγκλήματος, καθώς και την άρτια χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις μικρού μήκους ταινίες «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη» του Νίκου Πηλού και «Τα καναρίνια» του Γιώργου Κυβερνήτη. Τα βραβεία του φεστιβάλ με το γλυπτό περιστέρι είναι έργα της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Απονεμήθηκαν και τρεις έπαινοι, ο πρώτος στην ταινία «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα για την άριστη χρήση αρχειακού υλικού, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ο δεύτερος στην ταινία «Τα σημάδια του ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου και ο τρίτος στην ταινία "Με ανοιχτά φτερά» της Βίβιαν Παπαγεωργίου. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε σε μία από τις προβολές παρακολουθώντας δύο ντοκιμαντέρ, ενώ, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Σκηνοθετών, μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της Εταιρείας με την υπουργό για να βρεθούν πρακτικές λύσεις για την ενίσχυση των νέων σκηνοθετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL