Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σάρωσε η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάρωσε η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Ο Γιώργος Λάνθιμος με την πρωταγωνίστρια της «Ευνοούμενης» Ολίβια Κόλμαν

«Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, με στόχο μια ανοιχτή κοινωνία, έναν ανοιχτό κόσμο. Έναν κόσμο που, όπως και το σινεμά, δεν θα χωρίζει τους ανθρώπους» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Μάριον Ντούριν στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων στο Βερολίνο. Ήταν η βραδιά του Γιώργου Λάνθιμου, παρά το γεγονός ότι εκείνος απουσίαζε Η «Ευνοούμενη», η τελευταία ταινία του, κυριάρχησε απόλυτα απέναντι στις δημιουργίες του Αλμοδόβαρ, του Πολάνσκι και του Μπελόκιο, αποσπώντας οκτώ βραβεία συνολικά: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Κωμωδίας, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Ενδυματολογίας, Κομμώσεων και Μακιγιάζ.

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός για το 2019 ανακηρύχθηκε η Ολίβια Κόλμαν για την «Ευνοούμενη», ενώ το βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού δόθηκε στον Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ως Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ για το 2019 βραβεύτηκε το «For Sama» για τον πόλεμο στη Συρία, της Γουαάντ Αλ - Κατέμπ και του Εντουαρντ Γουότς.

Η Γαλλίδα Σελίν Σιαμά βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ευρωπαία Σεναριογράφος για την ταινία της «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται». Το βραβείο για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη / Πρώτη Ταινία κέρδισαν «Οι άθλιοι» του Λαντζ Λι, ενώ το ανιμέισον «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» του Σαλβαδόρ Σιμό βραβεύτηκε ως Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων. «Το δώρο των Χριστουγέννων» του Μπογκντάν Μουρεσάνου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους.

Το Βραβείο Κοινού για το 2019 κέρδισε ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι. Θυμίζουμε ακόμη πως η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Ρόμπι Ράιαν, το Βραβείο Κοστουμιών για τη Σάντι Πάουελ, το Βραβείο Κομμώσεων και Μακιγιάζ για τη Νάντια Στέισι και βέβαια το Βραβείο Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη (τα βραβεία αυτά είχαν ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο).

Στη Ζιλιέτ Μπινός απονεμήθηκε ειδικό τιμητικό βραβείο. «Ο κόσμος μας δεν πάει καλά» είπε η Γαλλίδα ηθοποιός κατά την τελετή. «Σκεφτόμουν: Είναι σωστό εμείς να δίνουμε βραβεία ενώ ο κόσμος οδηγείται σε αδιέξοδο; Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε περισσότερο δοτικοί, ειλικρινείς, να έχουμε τις καρδιές μας ανοιχτές... Αυτό που θέλω να συμβουλέψω τους νέους ηθοποιούς είναι ότι πρέπει να προσέχουν τις επιλογές τους. Έχουμε ευθύνη για το τι καταθέτουμε στον κόσμο».

Ένα ακόμη τιμητικό βραβείο, για το σύνολο της καριέρας του, απονεμήθηκε στον Βέρνερ Χέρτσογκ: «Είμαι πολύ συγκινημένος. Προσπαθώ να είμαι ένας καλός εργάτης του κινηματογράφου...».

Με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού η υπουργός Λίνα Μενδώνη συγχαίρει τον Γιώργο Λάνθιμο, που «μοιράζεται πλέον το ταλέντο του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση της χώρας μας, η οποία οφείλει να στηρίξει τις επόμενες δουλειές του». Βέβαια ο Λάνθιμος (ευτυχώς) δεν έχει πια αυτή την ανάγκη. Την έχουν οι Έλληνες συνάδελφοί του, που περιμένουν ακόμη να δουν ποια θα είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL