Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για την Ανιές Βαρντά και τον Κώστα Βρεττάκο

Αφιερώματα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε δύο σημαντικούς σκηνοθέτες

Τη μνήμη δυο σημαντικών σκηνοθετών, της ελληνικής καταγωγής Γαλλίδας εκπροσώπου της Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά και του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου τιμά με δυο αφιερώματα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Με 10 ταινίες μυθοπλασίας που διατρέχουν τα χρόνια από τη δεκαετία του 1950 έως και τη δεκαετία του 1990, κάποιες από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το αφιέρωμα στην Α. Βαρντά πραγματοποιείται από τις 12 έως και τις 15 Δεκεμβρίου με προσκεκλημένη την παραγωγό της Σεσίλια Ρόουζ.

Η Βαρντά αμφισβήτησε με παιχνιδιάρικο τρόπο τα κυρίαρχα μοντέλα, κεντρίζοντας τη φαντασία του θεατή και στρέφοντας την αφοπλιστικά αθώα και καθόλου σοβαροφανή ματιά της στα σημαντικότερα θέματα των καιρών της, ενώ υπήρξε από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με τα σύνορα μεταξύ της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ. Για ένα διάστημα η μόνη αναγνωρισμένη σκηνοθέτης του γαλλικού κινηματογράφου, η Βαρντά έκανε ένα σινεμά σαφέστατα φεμινιστικό, δίνοντας συχνά σε γυναίκες κεντρικούς, πολύπλοκους και δυναμικούς ρόλους.

Στον Κώστα Βρεττάκο είναι αφιερωμένη η βραδιά της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου. Για το έργο του θα μιλήσουν στις 8 μ.μ. η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, η κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Κατερίνα Σχινά, ο ομ. καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και η σκηνοθέτης και συγγραφέας Αθανασία Δρακοπούλου, ενώ θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του "Το στρώμα της καταστροφής" και το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβώτσου" Το στρώμα της καταστροφής αναδύεται" που θα προλογίσει ο δημιουργός.

Ο Κώστας Βρεττάκος διέτρεξε μια σημαντική, αυτόφωτη και γόνιμη διαδρομή. Από την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο ως ηθοποιού στη μικρού μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Τζίμης ο Τίγρης" μέχρι τη δική του πολυβραβευμένη ταινία "Τα παιδιά της χελιδόνας". Από την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία, τις εκδόσεις, την ποίηση και την πεζογραφία, αλλά και ως σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις