Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λογοκρισία στις τουρκικές φυλακές, επώδυνες μνήμες από την ελληνική χούντα

Η Πηνελόπη Τσιλίκα στη βραβευμένη «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη

Βραβεία του Πανοράματος:

Η ταινία “Passed by censor” του 35χρονου Τούρκου σκηνοθέτη Σερχάτ Καραασλάν απέσπασε το βραβείο ξένης ταινίας στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο «Τριανόν». Πρόκειται για συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας και, όπως αναφέρει το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, πρόκειται για μια ιστορία που αναφέρεται στο πώς το προσωπικό δράμα του ήρωα γίνεται συλλογικό, καθώς και στο καθεστώς λογοκρισίας στις τουρκικές φυλακές αλλά και το πατριαρχικό μοντέλο της τουρκικής οικογένειας.

Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονεμήθηκε στην «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη «για τη διερεύνηση και την ψυχολογική εμβάθυνση σε μια τραυματική σχέση κόρης - πατέρα, με αφετηρία την εξίσου τραυματική εμπειρία του πατέρα κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα». Την «Ανάκριση» βράβευσε και η επιτροπή της ΠΕΚΚ «για την εύστοχη και πειστική αναμόχλευση του κοντινού παρελθόντος της χώρας μας, που αποδίδεται με επαγγελματική επιδεξιότητα, αφηγηματική οικονομία και σκηνοθετική άνεση, μέσω δύο καλά σκιαγραφημένων σημερινών χαρακτήρων, μιας οργισμένης νεαρής αντιεξουσιάστριας και του συμβιβασμένου αριστερού, βασανισμένου από τη χούντα πατέρα».

Ακόμη την ταινία “Passed by censor” του Σερχάτ Καραασλάν βράβευσε και η επιτροπή της FIPRESCI με το βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν κατά την τελετή στον σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, στην ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, στον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο (η ταινία «Εξορία» απέσπασε και εύφημο μνεία από την κριτική επιτροπή) και στον σκηνοθέτη Χρίστο Σιοπαχά.

Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας της Haifaa Al Mansour “The Perfect Candidate” από τη Σαουδική Αραβία.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Λεηλατούν τους αδύναμους για να στηρίξουν τους πλούσιους

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην κυβέρνηση υποσχόμενη να μας απαλλάξει από τον νόμο Κατρούγκαλου και να φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει χαμηλότερες εισφορές και υψηλότερες συντάξεις. Τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν, μάλιστα, επιμένουν ακόμα και σήμερα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις