Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για τις γυναίκες που αγωνίζονται...

Το Βραβείο Lux στην ταινία από τη Βόρεια Μακεδονία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Τεόνα Μιτέβσκα

Στην ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Τεόνα Μιτέβσκα, από τη Βόρεια Μακεδονία, μια ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική συμβολή στον φεμινιστικό αγώνα εναντίον των συντηρητικών κοινωνιών, απονέμεται το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταινία της Τεόνα Μιτέβσκα, συμπαραγωγή Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας, αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής άνεργης γυναίκας που πιάνει πρώτη τον σταυρό στα Θεοφάνεια, αποκτώντας ξαφνικά πρόσβαση σε μια θρησκευτική παράδοση που αφορούσε αποκλειστικά τους άντρες.

Ανακοινώνοντας χθες τη νικήτρια του βραβείου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε ότι "πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, το δικαίωμα στην ασφάλιση Υγείας, ο φεμινισμός και τα πολιτικά ήθη, μέσω των ταινιών τις οποίες προωθεί το Βραβείο Lux. Η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, το αποικιακό μας παρελθόν ή η συζήτηση για το κοινωνικό μας μοντέλο μέσω του κινηματογράφου είναι προκλήσεις που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε". Παράλληλα πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που "δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα της δουλειάς μας σε συνδυασμό με τις τεχνικές πτυχές των κοινοβουλευτικών μας δραστηριοτήτων, πρέπει να μπορούμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και να χρησιμοποιούμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Το Βραβείο Lux αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια".

Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες που έφτασαν στην τελική φάση ήταν το ντοκιμαντέρ «Cold Case Hammarskjöld» του Δανού σκηνοθέτη Mads Brügger, σε συμπαραγωγή Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Βελγίου, και «Ο έκπτωτος» του Rodrigo Sorogoyen, μια γαλλοϊσπανική συμπαραγωγή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις