Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Για τις γυναίκες που αγωνίζονται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τις γυναίκες που αγωνίζονται...

Στην ταινία «Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια» της Τεόνα Μιτέβσκα, από τη Βόρεια Μακεδονία, μια ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική συμβολή στον φεμινιστικό αγώνα εναντίον των συντηρητικών κοινωνιών, απονέμεται το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταινία της Τεόνα Μιτέβσκα, συμπαραγωγή Βόρειας Μακεδονίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Κροατίας και Γαλλίας, αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής άνεργης γυναίκας που πιάνει πρώτη τον σταυρό στα Θεοφάνεια, αποκτώντας ξαφνικά πρόσβαση σε μια θρησκευτική παράδοση που αφορούσε αποκλειστικά τους άντρες.

Ανακοινώνοντας χθες τη νικήτρια του βραβείου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε ότι "πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, το δικαίωμα στην ασφάλιση Υγείας, ο φεμινισμός και τα πολιτικά ήθη, μέσω των ταινιών τις οποίες προωθεί το Βραβείο Lux. Η αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, το αποικιακό μας παρελθόν ή η συζήτηση για το κοινωνικό μας μοντέλο μέσω του κινηματογράφου είναι προκλήσεις που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε". Παράλληλα πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που "δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα της δουλειάς μας σε συνδυασμό με τις τεχνικές πτυχές των κοινοβουλευτικών μας δραστηριοτήτων, πρέπει να μπορούμε και να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και να χρησιμοποιούμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Το Βραβείο Lux αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σ’ αυτή την προσπάθεια".

Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες που έφτασαν στην τελική φάση ήταν το ντοκιμαντέρ «Cold Case Hammarskjöld» του Δανού σκηνοθέτη Mads Brügger, σε συμπαραγωγή Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Βελγίου, και «Ο έκπτωτος» του Rodrigo Sorogoyen, μια γαλλοϊσπανική συμπαραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL