Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Η γιορτή του πρωτοποριακού κινηματογράφου στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γιορτή του πρωτοποριακού κινηματογράφου στην Αθήνα

Τζακ Νίκολσον και Πήτερ Φόντα στον «Ξένοιαστο καβαλάρη» του Ντένις Χόπερ, που προβάλλεται στην ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες»

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΗ

Γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και η φετινή διοργάνωση, πιο πλούσια από κάθε άλλη φορά, κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με την προβολή της αποκατεστημένης ταινίας του Μπουνιουέλ «Χρυσή εποχή» (1930): Το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα φιλοξενηθεί για 10 ημέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο ExileRoom, φιλοδοξώντας να αναδείξει τις πρωτοποριακές τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου, μαζί με τιμητικά αφιερώματα σε αναγνωρισμένους δημιουργούς. Συνολικά θα προβληθούν περισσότερες από 160 ταινίες.

Ο ελληνικός κινηματογράφος εκπροσωπείται με δύο αφιερώματα: «Το Μοντέρνο ως πείραμα», σε επιμέλεια της Μαρίας Κομνηνού, παρακολουθεί τις επιδράσεις της δεκαετίας του ’30 μέχρι την καθυστερημένη εμφάνιση της νεωτερικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο («Δράκος») και την ανάδυση του ελληνικού πειραματικού και εικαστικού κινηματογράφου (Κ. Σφήκας, Θ. Ρεντζής, Α. Αγγελίδη).

Το δεύτερο αφιέρωμα, το «Κάτι τρέχει με την οικογένεια», σε επιμέλεια του Δημήτρη Παπανικολάου, περιλαμβάνει ταινίες δημιουργών όπως ο Κακογιάννης, ο Αγγελόπουλος, ο Λάνθιμος, ο Οικονομίδης και ο Κούτρας, μαζί με μια σειρά από πρόσφατες μικρού μήκους ταινίες που καταπιάνονται με το θέμα της οικογένειας. Το αφιέρωμα αυτό έχει σχεδιαστεί ως κινηματoγραφική αναφορά στο βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου «Κάτι τρέχει με την οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης» (εκδόσεις Πατάκη, 2018), όπου όλες αυτές οι ταινίες αναλύονται.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 9.15 μ.μ., μετά την προβολή της ταινίας «Το τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (αίθουσα 2), θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Παπανικολάου, τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού, τη συγγραφέα Μαρία Ευσταθιάδου και την ακαδημαϊκό Ιουλία Μέρμηγκα.

Το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει εννέα ταινίες, νέων κατά βάση σκηνοθετών, οι οποίοι πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης και συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές που συνδυάζουν τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ για να διερευνήσουν προβλήματα ταυτότητας, εντάσεις σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες ή τις συνέπειες της κρίσης στη νεολαία, ενώ συχνά φέρνουν στο προσκήνιο όσους έχουν βρεθεί στο περιθώριο. Περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ που μας έρχονται από σπουδαία φεστιβάλ (από τις Κάννες έως το Λοκάρνο), επιχειρώντας να καταργήσει τους φραγμούς που θέτουν τα είδη και οι διαφορετικές κατηγορίες ταινιών. Πρόκειται για ταινίες που η παραγωγή τους ενισχύθηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, την Ιαπωνία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Ιράν, την Ινδία, την Αλγερία και το Κατάρ.

Ολιβέιρα και Μπελόκιο

Το Φεστιβάλ επικεντρώνει το βλέμμα του σε προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως είναι ο σπουδαίος Πορτογάλος σκηνοθέτης Μανοέλ ντε Ολιβέιρα. Θα προβληθούν 12 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες του, οι περισσότερες από τις οποίες σε πανελλαδική ή αθηναϊκή πρεμιέρα. Γεννημένος το 1908, στο Πόρτο, από ευκατάστατους γονείς, ο Ολιβέιρα  μυήθηκε στον κινηματογράφο το 1927. Πέθανε το 2015, στα 106 του χρόνια, έχοντας διανύσει 88 χρόνια εκπληκτικής κινηματογραφικής πορείας.

Βασικός ομιλητής για το έργο του Ολιβέιρα θα είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντής της Πορτογαλικής Ταινιοθήκης), ενώ για τις πρώτες του ταινίες θα μιλήσει ο Μιγκουέλ Σάμπρα, σεναριογράφος της ταινίας «Πυρετός» της Maya Da-Rin που θα προβληθεί στην ενότητα Athenian Premieres. Στην ίδια ενότητα θα προβληθεί μεταξύ άλλων και η νέα, βραβευμένη με Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο, ταινία του Πέδρο Κόστα «Vitalina Varela», την οποία επίσης θα παρουσιάσει στο κοινό του Φεστιβάλ ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα.

Το αφιέρωμα στον Μάρκο Μπελόκιο (από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ιταλικού αλλά και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου) περιλαμβάνει έξι χαρακτηριστικές ταινίες του. Η πορεία του Μπελόκιο ακολούθησε τις πολιτικές μεταπτώσεις της χώρας του, ενώ το έργο του δεν σταμάτησε να ιχνηλατεί τα σημάδια του φασισμού, της πολιτικής βίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Προσκεκλημένοι του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι επίσης ο σημαντικός Γάλλος ντοκιμαντερίστας Φλοράν Μαρσί, καθώς και η τολμηρή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ, η οποία θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στο έργο της που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoΜΑ). Ο Φλοράν Μαρσί και η Μαρί Λοζιέ θα δώσουν masterclass, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου (15.30, Ταινιοθήκη - Αίθουσα 2) ο πρώτος και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (19:00, Exile Room) η δεύτερη.

Στην ενότητα του Φεστιβάλ «Αποκατεστημένες και υπέροχες» περιλαμβάνονται, εκτός από την ταινία έναρξης «Χρυσή εποχή» του Μπουνιουέλ και την ταινία λήξης «Θαύμα στο Μιλάνο» του Βιτόριο ντε Σίκα, και οι εμβληματικές ταινίες «Το τσίρκο» του Τσάρλι Τσάπλιν και «Ξένοιαστος καβαλάρης» του Ντένις Χόπερ. Στην τελετή λήξης θα προβληθεί και η νέα μικρού μήκους ταινία «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, με τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά.

INFO

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα το βρείτε στην ιστοσελίδα http://10aagff.tainiothiki.gr/

Οι προβολές πραγματοποιούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου) και Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL