Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Έφυγε σήμερα λίγο μετά τις 06.00 το πρωί ο γνωστός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης σε ηλικία 82 ετών.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την οικογένειά του στο facebook.

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε το 1937 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες. Η

πρώτη του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο, ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ, καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας «Γυναίκες που περάσατε από εδώ». Η ταινία υλοποιείται με χρηματοδότηση crowdfunding και κλείνει την τριλογία «Γυναίκες» (μετά το «Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι Γυναίκες»).

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Ο Σταύρος Τσιώλης είχε επίσης γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά και για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής. Τα έργα του για το θέατρο έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του «Θεατρικά» (Εκδ. Πανοπτικόν, 2016).

Σημειώνεται ότι το κανάλι της Βουλής στη μνήμη του Στ.Τσιώλη, θα προβάλλει απόψε στις 23:00 την ταινία «Παρακαλώ Γυναίκες, μην Κλαίτε».

Ο Σταύρος Τσιώλης σκηνοθέτησε την ταινία «Παρακαλώ Γυναίκες, μην Κλαίτε» σε συνεργασία με τον Χρήστο Βακαλόπουλο. Η ταινία μας μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1992, όταν ένας αγιογράφος και ο βοηθός του φθάνουν σ' ένα χωριό, με σκοπό ν' αποκαταστήσουν τις αγιογραφίες της εκκλησίας. Ασχολούνται με τα πάντα... εκτός από την αγιογράφηση. Κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1992. 

Ο ίδιος ο Σταύρος Τσιώλης λέει για την ταινία: «Λίγο πριν κάνουμε το Παρακαλώ Γυναίκες Μην Κλαίτε ξεκινήσαμε, νύχτα ακόμα, με τον Χρήστο Βακαλόπουλο για να επισκεφθούμε στην Καβάλα τον Αργύρη τον Μπακιρτζή. Στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε τα ξημερώματα, αλλά εγώ έχω αυτό το πρόβλημα με τη Θεσσαλονίκη: όταν είμαι εκεί, χάνω τον προορισμό μου. Να μην στα πολυλογώ, μέχρι την Καβάλα το είχαμε φτιάξει το σενάριο. Το κάναμε συχνά με τον Χρήστο αυτό, να πλάθουμε ιστορίες στα ταξίδια, άλλα 2-3 έτσι είχαν φτιαχτεί». 

«Η απώλειά του είναι για τον ελληνικό κινηματογράφο "Μια Τόσο Μακρινή Απουσία"»

«Ο Σταύρος Τσιώλης, σπουδαίος και πολυβραβευμένος δημιουργός του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε σήμερα το πρωί από κοντά μας, έχοντας υπηρετήσει την ελληνική κινηματογραφία με αφοσίωση και πάθος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας για τον εκλιπόντα:

«Ήταν ένας γλυκός άνθρωπος, ευγενής, πολύ αγαπητός στον κόσμο της ελληνικής κινηματογραφίας. Είχε χιούμορ και συνήθιζε να αυτοσυστήνεται ως Αρκάς, θυμίζοντας συχνά και σε όλους την καταγωγή του.

» Ο Σταύρος Τσιώλης, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως βοηθός σκηνοθέτης στα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Την εποχή της μεγάλης λάμψης του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου γύρισε εκεί τις πρώτες του ταινίες, διαμορφώνοντας το ιδιαίτερο, προσωπικό του ύφος. Είναι ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου».

Ο Στ. Τσιώλης «αγάπησε και ανέδειξε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και την αυθεντικότητά τους, ενώ γεφύρωσε την αμεσότητα και τη λαϊκότητα της λεγόμενης εμπορικής ταινίας με τις ανησυχίες και αναζητήσεις του καλλιτεχνικού κινηματογράφου», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ.

Και συμπληρώνει: «Δημιούργησε ένα προσωπικό είδος κωμωδίας, στο οποίο αποτύπωσε τη λατρεία του για τις γυναίκες, τις αντρικές παρέες και τους λαϊκούς μύθους. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της κινηματογραφικής γραφής του τα συνδύασε με τη λαϊκή μουσική αλλά και την περιπλάνηση στο ελληνικό τοπίο, το οποίο κινηματογράφησε με αισθαντικότητα».

«Η απώλειά του είναι για τον ελληνικό κινηματογράφο "Μια Τόσο Μακρινή Απουσία". Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη εκφράζει στους οικείους του και στην κινηματογραφική οικογένεια τα θερμά της συλλυπητήρια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ.Τσιώλης υπήρξε ένας ποιητής της καθημερινότητας

To Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Σταύρου Τσιώλη, ενός σπουδαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου του νέου ελληνικού κινηματογράφου, που δημιούργησε σημαντικές ταινίες όπως οι παλαιότερες  «Κατάχρηση εξουσίας», «Μια τόσο μακρινή απουσία» και οι πιο πρόσφατες «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε»,  «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και «Γυναίκες που περάσατε από δω». 

Με αφετηρία τον εμπορικό ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας και τη Φίνος Φιλμ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Τσιώλης θα κατακτήσει στην πορεία το προσωπικό του ύφος και θα συνδυάσει τη λαϊκότητα με μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά.

Ιδιαίτερα με τις τελευταίες του ταινίες, ο Σταύρος Τσιώλης υπήρξε ένας ποιητής της καθημερινότητας,που σκιαγραφούσε ήρωες χωρίς συγκλονιστικά πάθη και μυστικά αλλά αντιμέτωπους μέρα προς μέρα με τις συμπτώσεις, τις μικρές χαρές και τις μεγάλες πίκρες μιας ζωής που επιμένει να ονειρεύεται, σε πείσμα της πραγματικότητας και των ματαιώσεών της.

Με τη σπάνια και πικρή αίσθηση του χιούμορ, με τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους, με την αγάπη του για την περιπλάνηση στο ελληνικό τοπίο, για τις αντροπαρέες και, φυσικά, για τις γυναίκες, ο Τσιώλης έφτιαξε ταινίες που αποτυπώνουν με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ελληνική κοινωνία από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Ο θάνατός του αφήνει φτωχότερη την ελληνική κινηματογραφική οικογένεια. Στους οικείους του εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Π.Σκουρολιάκος: Αποχαιρετούμε έναν απ’ τους πιο σπουδαίους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες του καιρού μας

«Αποχαιρετούμε τον Σταύρο Τσιώλη, έναν απ’ τους πιο σπουδαίους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες του καιρού μας» δηλώνει ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

«Με διεισδυτική ματιά,  καλό γούστο και λοξό χιούμορ μας έδωσε αριστουργήματα που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία του νεοελληνικού κινηματογράφου. Ο Σταύρος Τσιώλης θα είναι πάντα κοντά μας μέσα από τις οθόνες που  θα προβάλλουν τις σπουδαίες ταινίες του» προσθέτει ο ίδιος. 

Μεγάλη η απώλεια του Σταύρου Τσιώλη, τονίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η απώλεια του Σταύρου Τσιώλη είναι μεγάλη, τονίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), σε ανακοίνωσή του, με την οποία «αποχαιρετά τον σκηνοθέτη και αγαπημένο φίλο του Φεστιβάλ».

«Αρκάς στην καταγωγή και την ψυχή, έκανε μέσα από το σινεμά και το Φεστιβάλ, σπίτι του τη Θεσσαλονίκη κι εμείς τον νιώθαμε πάντα, δικό μας άνθρωπο», σημειώνει το ΦΚΘ και προσθέτει: «Θα μάς λείψει το ξεχωριστό του στυλ, τα προσωπικά, γεμάτα χιούμορ και αυτοσχεδιασμούς, ψυχογραφήματά του, οι κινηματογραφικές περιπλανήσεις του με συνοδοιπόρους καθημερινούς ανθρώπους. Στις ταινίες του ύμνησε την αντροπαρέα, τις γυναίκες, το μεθύσι της ζωής. Το σινεμά του ήταν γεμάτο ποιητικές στιγμές, αυθορμητισμό, μαγικές συναντήσεις, σουρεαλισμό».

Το ΦΚΘ εκφράζει επίσης τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα.

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Ο Στ.Τσιώλης δίδαξε σεμνά και αθόρυβα, ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης

Ο Σταύρος Τσιώλης υπήρξε πολίτης του κόσμου. Χάραξε ανεξίτηλα στην οθόνη το όνομα του με επώνυμες πολυβραβευμένες δημιουργίες που ανέδειξαν με χιούμορ την ευαίσθητη πλευρά των ανθρώπων και μια άλλη Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα.

Μας δίδαξε σεμνά και αθόρυβα, ειδικά στους νέους δημιουργούς, ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να ζεις σαν καλλιτέχνης, να γίνεις ο ίδιος έργο τέχνης, πράγμα που τήρησε και διατήρησε μέχρι το τέλος, χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα και καμία σύγκριση.

Στήριξε την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών από θέσεις ευθύνης, δίνοντας μεγάλη σημασία στις νεότερες γενιές των συναδέλφων του.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα διατηρήσει το έργο και τα οράματα του Σταύρου Τσιώλη στις επόμενες γενιές των σκηνοθετών του αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL