Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο χρόνος στην καρδιά του Φεστιβάλ Χορού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο χρόνος στην καρδιά του Φεστιβάλ Χορού

Το θέμα του χρόνου και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και το ανθρώπινο σώμα διατρέχει το φετινό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 19-28 Ιουλίου, με συμμετοχή εντυπωσιακών διεθνών ονομάτων, όπως ο Άκραμ Καν και ο Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, “δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, που αντιπροσωπεύουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την έννοια της ελευθερίας του δημιουργού απέναντι στον χρόνο” όπως εξηγούσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα.

Με την περιφερειακή πολιτική του δικτύου πόλεων που ξεκίνησε επί υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου ταύτισε τη δυναμική του φεστιβάλ η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, προσθέτοντας πως “υπάρχει σε διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο περιφερειακής πολιτικής που ορίζει μια διεύθυνση σε κάθε περιφέρεια”.

Σημείωσε πως “το φεστιβάλ δείχνει ότι συνδέεται πολυεπίπεδα με το κοινό του, είναι γεμάτο ιδέες, νοήματα και έννοιες. Κάτι που δείχνει ότι ο χρόνος έχει πολλές διαστάσεις όπως για τον καθένα μας και είναι αυτό που περιμένουμε όλοι όταν πηγαίνουμε σε μια παράσταση, να μπορέσει δηλαδή να αλλάξει κάτι μέσα μας, κι έχω την αίσθηση ότι στο μυαλό μας είναι να κλείσουμε έγκαιρα δωμάτια για να μπορέσουμε να κατέβουμε στην Καλαμάτα” σχολίασε χαριτολογώντας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως δικαιώνεται η προσπάθεια του μακρόπνοου σχεδιασμού με προϋπολογισμό τριετίας που ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

“Κατορθώσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ πιο ρωμαλέο ακόμα και μέσα στην κρίση, κάτι που καταδεικνύει τι μπορεί να κάνει η ελληνική περιφέρεια” συμπλήρωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που μίλησε και για το καινούργιο ανοιχτό θέατρο της πόλης, 2.000 θέσεων και κόστους 800.000 που θα παραδοθεί τέλος καλοκαιριού και για το οποίο αναζητάται μέσω προκήρυξης καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας με συνολικά 23 παραγωγές παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, με παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού, δωρεάν υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία και καθημερινή βιντεοσκοπημένη προβολή όλων των υπαίθριων δρώμενων την επόμενη μέρα στο Costa Navarino, καθώς και μια υπαίθρια παράσταση εκεί την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Περιλαμβάνει επίσης μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, έκθεση φωτογραφίας στο φουαγέ του, προβολές ταινιών στο προαύλιο και το στούντιο, επαγγελματικά σεμινάρια χορού και θεάτρου, εργαστήρι για παιδιά, για ΑμεΑ και για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Ο Άκραμ Καν, ο μεγάλος χορογράφος που μελετά διαρκώς την παράδοση και τις ρίζες του για να αποκαλύψει κάτι νέο στο παρόν, έρχεται στην Καλαμάτα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο “Until the Lions”, εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή. Στις 27 και 28 Ιουλίου.

Ο βραβευμένος Ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, δημιουργός μιας προσωπικής και ασυμβίβαστης γλώσσας, θα μιλήσει με το κοινό για τη σχέση του καλλιτέχνη με τον χρόνο. Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου θα προβληθούν οι ταινίες του “Αρμονίες του Βερκμάιστερ” και “Το άλογο του Τορίνο”.

Στο φετινό πρόγραμμα θα γίνει και μια προβολή στο ντομικαντέρ αφιερωμένη στη μεγάλη Καναδέζα χορογράφο Λουίζ Ντε Καβαλιέ.

Ξεχωρίζει επίσης η εμφάνιση του Σέρβου χορογράφου και εικαστικού Γιόζεφ Νατς με το έργο “Μνημοσύνη”, ένα συνολικό έργο τέχνης, εγκατάστασης, ερμηνευτικό δρώμενο και έκθεση, που θέτει σε αμφισβήτηση την όραση και τη μνήμη, από 20 έως και 22 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ ανοίγει με το παγκοσμίου φήμης έργο "The Roots" του Kader Attou, ένα ταξίδι στις ρίζες μέσα από τις αναμνήσεις του σώματος. Ξεχωρίζουν επίσης η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle), η ομάδα kabinet k, η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Joy Alpuerto Ritter και η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux. Τρεις είναι οι ελληνικές συμμετοχές, η ομάδα Κι Όμως Κινείται, η Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha των Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL