Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μάνος Καρατζογιάννης: / "Ένας διάλογος με τον παππού και τη γιαγιά που δεν έκανα ποτέ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάνος Καρατζογιάννης: / "Ένας διάλογος με τον παππού και τη γιαγιά που δεν έκανα ποτέ"

Της Μάνιας Ζούση

Με το ελληνικό ιστορικό τραύμα καταπιάνεται ο ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης συνθέτοντας και σκηνοθετώντας στο Θέατρο “Σταθμός”, την παράσταση «Οι μάρτυρες των Αθηνών», που αναφέρεται σε ιστορίες καθημερινών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, ο Μ. Καρατζογιάννης, βασισμένος σε έρευνα πραγματικών προφορικών και γραπτών μαρτυριών της εποχής, σκηνοθετεί τους «Μάρτυρες των Αθηνών», που αφηγούνται την προσωπική και τη συλλογική ιστορία ενός ολόκληρου λαού. «Μνήμες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Των γονιών μας. Των Αθηναίων», όπως λέει ο ίδιος.

Κινητήρια αρχή για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη η ερώτηση: «Πώς αντιδρούσαν άραγε οι Αθηναίοι στα πολύ δύσκολα; Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας τους. Με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και την ανάγκη να αρπαχτείς από κάπου για να επιβιώσεις, να ελπίσεις. Αυτή ήταν η αφετηρία. Κι ένας διάλογος με τον παππού μου και τη γιαγιά μου που δεν έκανα ποτέ. Η απορία πως έζησαν αυτά τα χρόνια; Τι τους ‘άφησαν’ και τι μας ‘άφησαν’; Κι οι αξίες της αφοσίωσης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Μαζί με τον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση. Και πάντα το χιούμορ, ως ο χώρος όπου αναστέλλεται η τάξη των πραγμάτων».

Η παράσταση όπως εξηγεί δεν είναι τίποτε άλλο παρά μνήμες, μυρωδιές, ήχοι συνειρμοί. Εικόνες από κλειστά παντζούρια, θάνατο, πείνα, αλλά και χαμόγελο, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την επιβίωση.

Μια ομάδα ηθοποιών διαφορετικών ηλικιών, σχολών και τρόπων ζωντανεύει το εμπνευσμένο από μαρτυρίες της εποχής κείμενο, όπου παρελαύνουν χοροί, τραγούδια, γράμματα και τύμπανα πολέμου.

Ερμηνεύουν αλφαβητικά οι Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Εβίτα Ζημάλη, Θεοδώρα Μαστρομηνά, Μάρκος Μπούγιας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μαριέτα Σγουρδαίου, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Φωτιάδη.

Από Πέμπτη έως και Κυριακή στο Θέατρο «Σταθμός», Βίκτωρος Ουγκώ 55, στο Μεταξουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL