Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα λεωφορείο - κοινωνικός καθρέφτης

Το «550» στο Faust κάθε Τετάρτη

«Το «550» είναι μια κοινωνική κωμωδία που προέκυψε ως ανάγκη παρουσίασης της πραγματικότητας που βιώνω ως επιβάτης του συγκεκριμένου λεωφορείου», λέει ο Σταμάτης Πακάκης, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης «550» που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στο Faust, Καλαμιώτου και Αθηναΐδος, στο κέντρο της Αθήνας.

Το λεωφορείο «550» που κάνει τη διαδρομή Π. Φάληρο - Κηφισιά, γίνεται το μέσο για να εκφράσει ο κάθε επιβάτης ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας, εθισμών, ομοφοβιών, ρατσισμού, σεξισμού, σχολικού εκφοβισμού κι όλων όσων μπορούν να εμφανιστούν σε μία καθημερινή διαδρομή, ενώ η παράσταση αναδεικνύει μέσα από κωμικές καταστάσεις, ένα ολόκληρο κοινωνικό μωσαϊκό.

Το έργο θέτει ερωτήματα όπως τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσουμε να παρατηρούμε και να αποκωδικοποιούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Τι μπορεί να συμβεί εάν δούμε πίσω από τις συμπεριφορές των διπλανών μας; Τι θα γίνει αν μπορέσουμε να μπούμε ελάχιστα στη θέση τους;

«Αρχή υπήρξαν τα δημοσιεύματά μου στα social media, όπου σχολίαζα με αιχμηρό χιούμορ, τα όσα έβλεπα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στο 550 το οποίο χρησιμοποιώ καθημερινά», εξηγεί ο Σ. Πακάκης, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα έργο με μουσική, τραγούδια και χορό, όπου οκτώ ήρωες παρουσιάζουν ο καθένας τον σκοτεινό του κόσμο μέσα από κωμικά γεγονότα και αστεία περιστατικά, έως τραγικά ξεσπάσματα κρυφών φόβων.

Όπως προσθέτει, επιβάτες του «550» είναι ο αφηγητής, η αναρχική φοιτήτρια, η οροθετική σκιτσογράφος, ο παρενδυτικός, ο εθνικιστής ψυκτικός, η θεούσα, η πληθωρική ηθοποιός και ο “μαϊντανός”, με τον καθένα να ζει το προσωπικό του δράμα. Σημαντική παρουσία στην παράσταση έχει ο Αόρατος Ροζ Μονόκερος και ό,τι αυτός συμβολίζει, όπως αποκαλύπτει.

Ο Σταμάτης Πακάκης δεν παραλείπει να αναφέρει πως στόχος του έργου είναι να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας και συνήθως τα προσπερνάμε.

Εκτός από τον ίδιο, στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης και Βασίλης Φακανάς.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις