Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ένα λεωφορείο - κοινωνικός καθρέφτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα λεωφορείο - κοινωνικός καθρέφτης

«Το «550» είναι μια κοινωνική κωμωδία που προέκυψε ως ανάγκη παρουσίασης της πραγματικότητας που βιώνω ως επιβάτης του συγκεκριμένου λεωφορείου», λέει ο Σταμάτης Πακάκης, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης «550» που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στο Faust, Καλαμιώτου και Αθηναΐδος, στο κέντρο της Αθήνας.

Το λεωφορείο «550» που κάνει τη διαδρομή Π. Φάληρο - Κηφισιά, γίνεται το μέσο για να εκφράσει ο κάθε επιβάτης ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας, εθισμών, ομοφοβιών, ρατσισμού, σεξισμού, σχολικού εκφοβισμού κι όλων όσων μπορούν να εμφανιστούν σε μία καθημερινή διαδρομή, ενώ η παράσταση αναδεικνύει μέσα από κωμικές καταστάσεις, ένα ολόκληρο κοινωνικό μωσαϊκό.

Το έργο θέτει ερωτήματα όπως τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσουμε να παρατηρούμε και να αποκωδικοποιούμε τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Τι μπορεί να συμβεί εάν δούμε πίσω από τις συμπεριφορές των διπλανών μας; Τι θα γίνει αν μπορέσουμε να μπούμε ελάχιστα στη θέση τους;

«Αρχή υπήρξαν τα δημοσιεύματά μου στα social media, όπου σχολίαζα με αιχμηρό χιούμορ, τα όσα έβλεπα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στο 550 το οποίο χρησιμοποιώ καθημερινά», εξηγεί ο Σ. Πακάκης, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα έργο με μουσική, τραγούδια και χορό, όπου οκτώ ήρωες παρουσιάζουν ο καθένας τον σκοτεινό του κόσμο μέσα από κωμικά γεγονότα και αστεία περιστατικά, έως τραγικά ξεσπάσματα κρυφών φόβων.

Όπως προσθέτει, επιβάτες του «550» είναι ο αφηγητής, η αναρχική φοιτήτρια, η οροθετική σκιτσογράφος, ο παρενδυτικός, ο εθνικιστής ψυκτικός, η θεούσα, η πληθωρική ηθοποιός και ο “μαϊντανός”, με τον καθένα να ζει το προσωπικό του δράμα. Σημαντική παρουσία στην παράσταση έχει ο Αόρατος Ροζ Μονόκερος και ό,τι αυτός συμβολίζει, όπως αποκαλύπτει.

Ο Σταμάτης Πακάκης δεν παραλείπει να αναφέρει πως στόχος του έργου είναι να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας και συνήθως τα προσπερνάμε.

Εκτός από τον ίδιο, στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης και Βασίλης Φακανάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL