Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μαρία Κανελλοπούλου: / Μαρία Κανελλοπούλου: «Η Τζένη Μαρξ με αφορά ως γυναίκα, ως πολιτική οντότητα, ως στάση ζωής».
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Κανελλοπούλου: / Μαρία Κανελλοπούλου: «Η Τζένη Μαρξ με αφορά ως γυναίκα, ως πολιτική οντότητα, ως στάση ζωής».

Την Τζένη Μαρξ, μια γυναίκα αυτόφωτη και χαρισματική, σύντροφο του κορυφαίου φιλόσοφου επαναστάτη που διαμόρφωσε την παγκόσμια Ιστορία, επιλέγει η Μαρία Κανελλοπούλου για να επιστρέψει στη θεατρική σκηνή. Πρόκειται για το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Τζένη και Μαρξ», που κάνει αύριο πρεμιέρα στο θέατρο "Olvio", σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

«Πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση γυναίκας. Η Τζένη Μαρξ έχει ζήσει χίλιες ζωές μέσα σε μία» έλεγε σε συνέντευξή της στην "Αυγή" η Μαρία Κανελλοπούλου, προσθέτοντας: «Όχι μόνο γιατί ήταν σύντροφος του Μαρξ, αλλά γιατί και η ίδια ήταν καμωμένη από πανάκριβη στόφα. Υπήρξε, εκτός από όμορφη, εξαιρετικά χαρισματική και προικισμένη, ευφυής, επικοινωνιακή, πληθωρική. Χόρευε, απήγγειλε, διάβαζε, ήταν φεμινίστρια πολύ πριν αναπτυχθεί το φεμινιστικό κίνημα, μια αληθινή αγωνίστρια, μια γυναίκα που διάλεξε για χάρη του έρωτα να εγκαταλείψει τα προνόμια των τίτλων και της καταγωγής της και από πριγκίπισσα Τζένη Φον Βεστφάλεν να γίνει η Τζένη Μαρξ».

Βασισμένο στην πλούσια επιστολογραφία της Τζένης Μαρξ με τον σύντροφό της, το έργο αναβιώνει μια ιστορική περίοδο από το 1839 έως το 1869, περίοδο που στην Ευρώπη συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα, όταν οι λαοί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη επαναστάτησαν και απείλησαν το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο. Εποχή που η εργατική τάξη ξεκινά τους αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής με πολιτικά δικαιώματα.

«Η παράσταση ακολουθεί την εξηντάχρονη Τζένη μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της, όπου, χτυπημένη από τον καρκίνο και λίγο πριν από το τέλος, νοσταλγεί, θυμάται, θυμώνει, πονάει, υποφέρει, αλλά ταυτόχρονα παραμένει βαθιά ερωτευμένη με τον Καρλ Μαρξ και τον θαυμάζει απεριόριστα. Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους δηλαδή αυτό που η ίδια είχε ομολογήσει κάποτε: 'Εγώ ερωτεύτηκα τις ακαταμάχητες διανοητικές του ικανότητες. Ήταν 24 χρόνων μόνο και η πένα του ήδη τρομοκρατούσε τις εστεμμένες κεφαλές της Ευρώπης'" σημειώνει η ηθοποιός.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό στην Τζένη Μαρξ που τη συναρπάζει, η Μ. Κανελλοπούλου δεν διστάζει να ομολογήσει: «Η ζωή αυτής της γυναίκας με συγκινεί, με ενδιαφέρει, με αφορά. Τη θαυμάζω! Θαυμάζω που δεν κάθισε αναπαυτικά στα 'εύκολα', θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο ακόνισε, στην κυριολεξία, το ήδη κοφτερό μυαλό της προσπαθώντας να είναι αντάξια του άντρα που λάτρευε δίχως όρια, θαυμάζω τον γενναιόδωρο τρόπο με τον οποίο στάθηκε αλληλέγγυα σε άλλες γυναίκες, την επάρκειά της να ανταποκρίνεται ισότιμα σε μυθικές παρέες διανοητών, τη δύναμή της να αντλεί κουράγιο διαρκώς και ν' αντέχει παρά τις βασανιστικές αντιξοότητες της καθημερινότητάς της. Τον απόλυτο τρόπο που αφιερώθηκε στον έρωτα. Με λίγα λόγια, η Τζένη Μαρξ με αφορά ως γυναίκα, ως πολιτική οντότητα, ως στάση ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL