Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Θέμης Μουμουλίδης: "Το δικό μας στοίχημα είναι να συνυπάρξουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέμης Μουμουλίδης: "Το δικό μας στοίχημα είναι να συνυπάρξουμε"

"Διεκδικούμε μια καλύτερη συνθήκη συνύπαρξης στο" Άλμα", με διαφορετικές αντιλήψεις, αισθητικές προσεγγίσεις και γενιές, στεγασμένοι αλλά και άστεγοι που μέσα στην περιπέτεια των χιλιάδων παραγωγών αναζητούν στέγη" έλεγε χθες το μεσημέρι ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου" Άλμα" της οδού Ακομινάτου στο Μεταξουργείο, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τη νέα θεατρική περίοδο σε ένα θέατρο με "εξαιρετικές υποδομές, 220 θέσεις και 9 σταγκόνια", όπως σχολίασε, που θα διαθέτει και μικρό θεατρικό βιβλιοπωλείο στο φουαγιέ.

Ένα θέατρο σε μια γειτονιά της Αθήνας όπως το Μεταξουργείο με "προβλήματα που πρέπει να παλέψουμε, μιλώντας ταυτόχρονα για τα πλεονεκτήματα και την ιστορικότητα των περιοχών. Είμαστε εδώ για όλα. Το δικό μας στοίχημα είναι να συνυπάρξουμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη μοναχική πορεία ενός εκάστου. Και αυτό δεν βοηθάει. Ζούμε σε μια εποχή πληθωριστική για το θέατρο, για την οποία δε μιλάει κανείς, τους 20.000 ηθοποιούς και τις 1.500 παραστάσεις.

Ζούμε σε έναν χώρο που δεν έχει κανόνες. Ελπίζω ότι σιγά - σιγά θα αρχίσει να χτίζεται μια νέα αντίληψη. Προσωπικά έχω μιλήσει αρκετά για την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου στον πολιτισμό που ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του θεάτρου λέγοντας πως η Ελλάδα δυστυχώς πορεύεται διαχρονικά χωρίς κανένα σχέδιο. Είναι στο χέρι των Ελλήνων δημιουργών να διεκδικήσουν απο την πολιτεία κάτι συντεταγμένο που θα οδηγήσει στο μέλλον”.

Ζούμε την εποχή αποθέωσης του καπιταλισμού και δεν έχουμε καμία τύχη ο καθένας μόνος του. Γι’ αυτό και το στοίχημά μας είναι η συνύπαρξη για ένα αυριανό θέατρο" κατέληξε ο Θ. Μουμουλίδης δίνοντας τον λόγο στους ηθοποιούς και σκηνοθέτες για να παρουσιάσουν τις 15 παραγωγές στην κεντρική και τη μικρή σκηνή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο βήμα που δίνεται "σε νέους και εναλλακτικούς δημιουργούς", αλλά και στην ελληνική περιφέρεια μέσω του Art Project, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι, υπογραμμίζοντας πως ''είναι πολύ σημαντικό το θέατρο να ξαναγίνει επάγγελμα".

Οι παραστάσεις με μια ματιά

Όλες οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη των Μηνά Χατζησάββα και Γιώργου Πάτσα, για τη μνήμη των οποίων τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Η έναρξη θα γίνει στις 11.10 με την επανάληψη του μιούζικαλ δωματίου “Commedia d’ amore”, με την Μαριάννα Πολυχρονίδη, η συνέχεια θα δοθεί στις 15.10 με την επανάληψη του “Ανατόλ”, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, ενώ η Άντζελα Μπρούσκου θα σκηνοθετήσει από τις 2.11 τη "Μαρία Στιούαρτ" του Σίλερ με την Κατερίνα Μαραγκού που επιστρέφει στο θέατρό της μετά από τρία χρόνια και η οποία μίλησε για κάποια πράγματα πολύ αξιόλογα που θα γίνουν στο θέατρο που δημιούργησε ο Βίλλυ Ανδρέου.

Στις 11.11 η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί την παλιά επιτυχία "Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της" με τις Λυδία Φωτοπούλου και Μαρία Κατσιαδάκη. Ο Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετεί από 23.11 "Το κινητό" του Sergio Belbel και την 1η Δεκεμβρίου ο Θ. Μουμουλίδης και η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου παρουσιάζουν τον "Χορό των Χριστουγέννων".

Στις 5 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η Μικρή Σκηνή με την παράσταση "Γιανούλης Χαλεπάς", που θα παρουσιάζεται εναλλάξ με το έργο του Μηνά Βιντιάδη "Ο κάτω παρθενώνας" σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Στις 15 Ιανουαρίου πρεμιέρα κάνει η μαύρη κωμωδία "Μάντεψε" σε κείμενο Στρατή Μπέη και από 1η Φεβρουαρίου η Ιωάννα Παππά υποδύεται την "Έντα Γκάμπλερ" σε σκηνοθεσία Μουμουλίδη.

Ακολουθεί το "Μυθιστόρημα" του Γιώργου Χειμωνά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Εξαρχέα, στις 5 Μαρτίου ο "Συλλέκτης" του Τζών Φώουλς, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, και ύστερα η "Αλίκη" της Δήμητρας Στάικου. Στις 10 Μαρτίου παρουσιάζεται το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη "Ακύμαντοι" σε σκηνοθεσία Μουμουλίδη και η σεζόν ολοκληρώνεται με την παράσταση "Η ανταλλαγή" του Πωλ Κλωντέλ σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου.

Μάνια Ζούση

Ο Θ. Μουμουλίδης και οι συνεργάτες του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο "Άλμα"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL