Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Σταύρος Τσακίρης: / "Ο Προμηθέας είναι ο αιώνια μεγάλος τυραννισμένος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Τσακίρης: / "Ο Προμηθέας είναι ο αιώνια μεγάλος τυραννισμένος"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στις εσχατιές του κόσμου και σε ένα τοπίο ερημικό, όπου το μόνο που υπάρχει είναι ένας κόκκινος στύλος, ο Προμηθέας αλυσοδεμένος, πληρώνει την αποκοτιά και την τόλμη του να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη δώσει στους ανθρώπους. Γύρω του ένας θίασος, με προεξάρχοντα τον αφηγητή, αναβιώνει τα πάθη του ήρωα με την ελπίδα να κρατήσει ζωντανό τον μύθο του.

«Το πιο εμβληματικό έργο του αρχαίου ελληνικού κόσμου παρουσιάζεται σαν ένας παντοτινός λαϊκός θρύλος που ισχύει ακόμη στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, χωρίς ετεροχρονισμούς, γιατί παραμένει να είναι μια ανοιχτή πληγή», εξηγεί ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα της παράστασης στην Επίδαυρο, με την Κάθριν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο, ο οποίος και παίζεται παγκοσμίως για πρώτη φορά από γυναίκα.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού μιλάμε για ένα ρόλο που αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο είδος», σημειώνει ο Σ. Τσακίρης, που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τη σπουδαία ηθοποιό, ελληνικής καταγωγής, «έναν πολύ καλό συνέταιρο και φίλο». Αναφερόμενος μάλιστα στο διάστημα που μεσολάβησε από την περσινή τους συνάντηση και την αποδοχή του ρόλου από τη Χάντερ έως και σήμερα, ανήμερα της πρεμιέρας στην Επίδαυρο, ομολογεί πως όλη αυτή η γοητευτική περιπέτεια «έμοιαζε με ένα επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπίας που κράτησε και τους δυο μας σε εγρήγορση».

Ο γνωστός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μιλά για «το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών, αλλά και το πιο κρυπτικό, βλάσφημο και ευσπλαχνικό γι’ αυτό το ον που σπαράζει ανάμεσα στο πολύ φως του σύμπαντος και το βαθύ σκοτάδι που προσπαθούν να του επιβάλλουν στο μυαλό. Πρόκειται για τον αιώνια μεγάλο τυραννισμένο. Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει. Όσο οι προκαταλήψεις απέναντι στην ελευθερία του ατόμου ισχύουν, όσο υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο κι όσο η βία απλώνει τον ιστό της, ο Προμηθέας θα παραμένει δεσμώτης κάπου στη Γη και θα περιμένει ακόμη να τον ελευθερώσουμε».

Κάθριν Χάντερ:

«Είναι μεγάλη χαρά να ξαναβρίσκω τη γλώσσα μου»

«Πελώρια τιμή μου να παίξω στην Επίδαυρο με Έλληνες και στα ελληνικά», λέει η Κάθριν Χάντερ, πολυβραβευμένη ηθοποιός που κάθε της ρόλος αποτελεί θεατρικό γεγονός. «Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου τόσο όμορφο θέατρο, που με κάνει να αισθάνομαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Αυτό το θέατρο νιώθω πως έχει χτιστεί με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί, ασφαλείς και ενωμένοι με τον κόσμο. Κάτι που δίνει δύναμη στον ηθοποιό. Έχω παίξει σε πολλά και μοντέρνα θέατρα, όπου όμως δεν υπάρχει αυτή η συνάντηση, η ένωση με το κοινό. Εδώ η ενέργεια ενώνει τη σκηνή και την πλατεία».

Δεν παραλείπει να εξάρει τη συμβολή του Σταύρου Τσακίρη που όπως λέει «έχει πολύ βαθιές γνώσεις και με βοήθησε και στην προφορά και τον ρυθμό καθώς δεν έχω παίξει ποτέ έως τώρα στα ελληνικά. Είναι μεγάλη χαρά να ξαναβρίσκω τη γλώσσα μου»

Στην παράσταση, τον κεντρικό ρόλο του «Αφηγητή» κρατά ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο οποίος έχει υποδυθεί στο παρελθόν τον Προμηθέα. Στο ρόλο του «Ήφαιστου» είναι ο Δημήτρης Πιατάς, που για πρώτη φορά ερμηνεύει έναν τραγικό ρόλο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την «Ιώ», ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι στον ρόλο του «Κράτους» και ο Γεράσιμος Γενατάς του «Ωκεανού». Τον Ερμή υποδύονται η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά και ο Κωσταντίνος Νικούλι. Κορυφαίος του χορού ο Περικλής Βασιλόπουλος.

Στην παράσταση κυριαρχούν μουσικές λαϊκές από τον Καύκασο, την Ελλάδα, την Ανατολή, αλλά και σύγχρονες, συντεθειμένες και αυτοσχεδιαστικές.

Η μετάφραση, που έγινε ειδικά για τη παράσταση, είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα σκηνικά του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ. Την ευθύνη για την κίνηση έχει ο Ιταλός Marcello Magni, ένας εκ των συνιδρυτών του διεθνώς γνωστού θιάσου Complicite.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL