Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Γιάννης Τσαρούχης στην Άνδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Τσαρούχης στην Άνδρο

Με μια έκθεση έργων του Γιάννη Τσαρούχη που εγκαινιάζεται στις 27 Ιουλίου, το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο τιμά τη μνήμη του σπουδαίου ζωγράφου τριάντα χρόνια από τον θάνατό του και είκοσι πέντε από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «Πλόες».

Ο Γιάννης Τσαρούχης μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός εικαστικός δημιουργός της Γενιάς του '30, αλλά είναι εκείνος που πρωτοστατώντας άνοιξε τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής μέσα από ρηξικέλευθες λύσεις και νεωτερικές αντιλήψεις, που γεφύρωσαν διαλεκτικά την ανατολίτικη κοσμοθέαση με τη δυτικότροπη. Στα έργα του, τα φιλοτεχνημένα με ταλέντο και έμπνευση, διαπέρασε μετουσιωτικά τον νεοπλατωνισμό της αρχαιότητας στα ελεγειακά φαγιούμ κι από εκεί στον βυζαντινό υπερβατισμό, αλλά και στην ουμανιστική Αναγέννηση, φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, με τα οποία πρωτότυπα «συνομίλησε», καθώς παράλληλα ενέπνεε τους καλλιτέχνες της γενιάς του '60, κατόπιν εκείνους του '90, ενώ εξακολουθεί να εμπνέει ζωγράφους και φιλότεχνους.

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου για την πραγματοποίηση της φετινής έκθεσης συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και τη Νίκη Γρυπάρη, καθώς και με τη συλλογή πολλαπλών και πρωτοτύπων έργων του Δημήτρη Τσίτουρα, μακροχρόνια αφοσιωμένου, στενού και αγαπητού φίλου του ζωγράφου.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, επιμελείται η ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά, η οποία υπογράφει και το κείμενο του συλλεκτικού λευκώματος της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL