Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Εγκώμιο γυναίκας δια χειρός Κατσουλίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκώμιο γυναίκας δια χειρός Κατσουλίδη

Ζωγράφος, χαράκτης, "δάσκαλος της τυπογραφίας" και μέγας τυπογραφικός σχεδιαστής, ο Τάκης Κατσουλίδης, με εξήντα χρόνια συνεχούς εικαστικής δημιουργίας, παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έργα του, των τελευταίων εννέα χρόνων, που απεικονίζουν κυρίως γυναικείες φιγούρες. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, μεικτής τεχνικής σε καμβά, όπου μέσα από ένα εντελώς προσωπικό εικαστικό ιδίωμα με διάφορους πλαστικούς πειραματισμούς, ο καλλιτέχνης εγκωμιάζει πρωτότυπα τη γυναικεία ομορφιά.

Για "μορφές του χαρακτηρίζονται από νεο-παραστατικότητα, καθώς συντίθενται και ανασυντίθενται μ' έναν πρωτότυπο αφηγηματικό τρόπο, είτε εμφανίζονται ως αντανακλάσεις μέσα από κάτοπτρα", μιλάει η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, προσθέτοντας πως "το χρώμα και η κίνηση επικρατεί παντού και παρά τις σύνθετες εικονογραφικές και εννοιολογικές αναφορές υπερτερεί η απλότητα και η έντονη γεωμετρική διάθεση".

Με σπουδές χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και δάσκαλο τον Γιάννη Κεφαλληνό, ο Κατσουλίδης συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux Arts στο Παρίσι και ειδικεύθηκε στην τέχνη του βιβλίου στην École Estienne. Υπήρξε διευθυντής στη Διακοσμητική Σχολή ΑΤΟ (Δοξιάδη) και το 1978 εξελέγη καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ της Αθήνας. Εφηύρε μια ειδική τεχνική, "το περιστρεφόμενο καβαλέτο" και με καινοτόμες τεχνικές χαρακτικής, ξυλογραφίας και λιθογραφίας σε συνδυασμό με τους χρωματικούς πειραματισμούς, δημιούργησε μια πρωτοπόρα εφαρμογή "αφηρημένης τέχνης στην ξυλογραφία".

Περνώντας στην παραστατική τέχνη, δημιούργησε έργα αφηγηματικά, που ασκούσαν κοινωνική κριτική στα γεγονότα της δεκαετίας του '70 ώς τέχνη διαμαρτυρίας.

Σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία ήταν η ενότητα "Εικαστικές παραλλαγές και δημιουργικές παρεμβάσεις" με λάδια σε καμβά και σε υφασμάτινες ταπετσαρίες, με τα οποία σχολιάζει και επαναπροσδιορίζει αισθητικά έργα μεγάλων κλασικών ζωγράφων από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Εξίσου σημαντική ήταν η ενότητα με έργα εμπνευσμένα από την κλασική αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία.

Το 2003 ιδρύθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης "Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη" με 200 χαρακτικά έργα και 20 ζωγραφικά, που χάρισε στον δήμο ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 6 μ.μ. - 10 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL