Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
"Pavlos - Almost Magic" στην οδό Ρώμα 5 / Τρισδιάστατα έργα τέχνης από λωρίδες χρυσού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Pavlos - Almost Magic" στην οδό Ρώμα 5 / Τρισδιάστατα έργα τέχνης από λωρίδες χρυσού

Πούρο, χαρτί αφίσας (φωτο Studio Vaharidis)

Στον Pavlo, έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες που εργάζεται μέχρι σήμερα με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο απεικόνισης αντικειμένων της καθημερινής ζωής, της διαφήμισης και του χώρου του θεάματος, είναι αφιερωμένη η έκθεση “Pavlos - Almost magic”, που εγκαινιάζεται αύριο στις 7 μ.μ., στη Roma Gallery της οδού Ρώμα 5 στο Κολωνάκι, με διάρκεια έως και τις 10 Μαρτίου.

Γεννημένος το 1930 στα Φιλιατρά, ο Παύλος Διονυσόπουλος μοιράζει από μικρός τον καιρό του ανάμεσα στο σχολείο και στο εργαστήρι του πατέρα του, που ήταν τεχνίτης παπουτσής. Γύρω στα έντεκα άρχισε να ενδιαφέρεται για το διάβασμα και τη ζωγραφική. Το 1947 εγκαθίσταται στην Αθήνα συνεχίζοντας το γυμνάσιο και έρχεται σε επαφή με την τέχνη. Σπουδάζει στην ΑΣΚΤ και το 1954 πηγαίνει στο Παρίσι, χάρη σε μια υποτροφία του γαλλικού κράτους.

Από τους εκφραστές του Nouveau Realistes και Affichistes, ο Pavlos εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα τη δεκαετία του '60, όπου έρχεται σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής και, ξεπερνώντας τα όρια με τη μοναδική και χαρακτηριστική τεχνική του, μετατρέπει τεμαχισμένες λωρίδες χαρτιού από αφίσες σε μοναδικά τρισδιάστατα έργα τέχνης.

Το 1972 έρχεται η πρώτη αναδρομική του έκθεση στο Kunstverein στο Αννόβερο, εποχή που αρχίζει και η συνεργασία του με τον Ιόλα και τις πρώτες "νεκρές φύσεις" του. Το 1980 η Ελλάδα αφιερώνει στον Παύλο το περίπτερό της στην Μπιενάλε της Βενετίας με μια εγκατάσταση έργων του σε boldluc, την κορδέλα με την οποία δένουν τα πακέτα. Το 1985 εγκαινιάζοντας τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης στην Αθήνα, ο γνωστός εικαστικός πραγματοποιεί μια έκθεση των Σημαιών της Κοινότητας στο μουσείο Πιερίδη της Αθήνας, ενώ το 1992 η πόλη του Παρισιού οργανώνει μια αναδρομική έκθεσή του στο παρεκκλήσι της Σορβόνης με τίτλο “30 χρόνια χαρτιού”.

Η Roma Gallery, ιδιοκτησίας Άννας Αγγελοπούλου, εκτός από τον κυρίως εκθεσιακό χώρο, περιλαμβάνει στον β' όροφο έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γαΐτης, ο Κεσσανλής, ο Κανιάρης, ο Φασιανός και πολλοί άλλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL