Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
"Η απώλεια ενός εκτοπισμένου τον ακολουθεί οδυνηρά παντού"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η απώλεια ενός εκτοπισμένου τον ακολουθεί οδυνηρά παντού"

Βιωματικές συνθέσεις από τη γενέτειρά της, την Αμμόχωστο, γλυπτά σε γύψο, ρητίνες, αλουμίνιο, μολύβι και ορείχαλκο αλλά και πολλά σχέδια, εκθέτει στο Σπίτι της Κύπρου η γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη, επιχειρώντας μια ξενάγηση σε αυτά:

“Στα δύο άκρα της αίθουσας εγκαθίστανται η 'Αμμόχωστος Βασιλεύουσα' και τα 'Σχέδια' τα οποία δημιουργώντας ένα χωροχρονικό φάσμα ανακαλούν αποσπασματικά την πρότερη μνήμη μου. Η σκηνική παρουσία των κατοίκων με φόντο την έρημη πόλη και τους ήχους της ζωής της, υποδηλώνουν το χθες και επικαλούνται το αύριο. Το έργο αυτό αποτελεί μοντέλο της προσωπικής και καλλιτεχνικής μου έκφρασης που απόρροιά της είναι το μνημειακό γλυπτό, το οποίο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στο Πάρκο του Προεδρικού στη Λευκωσία. Οι συνθέσεις που παρεμβάλλονται, ενώ φαινομενικά λειτουργούν ως μονάδες, ανήκουν σε ένα ευρύτερο σύνολο με συνεχή αναφορά στην πόλη, το οποίο κορυφώνεται στο '24ωρο Τοπίο'. Το έργο αυτό εκφράζει την κυκλική δομή της μνήμης και ταυτίζεται με τις ανατολές και τις δύσεις της πόλης».

Η εικαστικός με σπουδές στα Πανεπιστήμια του Καρόλου στην Πράγα, του Aix-en - Provence, τη Σορβόννη και την ΑΣΚΤ, έχει δημιουργήσει σημαντικά μνημειακά έργα και έχει λάβει πολλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο στον Κυπριακό Διαγωνισμό Γλυπτικής για το Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία. "Το σύνολο του έργου που παρουσιάζω είναι η σχηματοποίηση της βιωματικής μου μνήμης μέσα από την ομορφιά, αλλά και την θλίψη της ιστορίας της Πόλης της Αμμοχώστου. Η ζωή ενός εκτοπισμένου καταντά μεταφυσική, η απώλεια τον ακολουθεί οδυνηρά παντού ενώ πορεύεται, θεωρώντας ότι συνεχίζει να ζει" λέει αναφερόμενη στη νέα ατομική έκθεσή της με διάρκεια έως και τις 17 Ιανουαρίου.

Αναφερόμενη στην Τέχνη, η εικαστικός αναφέρει πως "είναι συνυφασμένη με το ήθος, μια νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη και να τα καταθέτει στη δουλειά του. Μέσα από τη διαδικασία να ανακαλύψει το δικό του πρωτότυπο, να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν, να εφαρμόσει την τεχνογνωσία αιώνων και ταυτόχρονα να επιχειρήσει κάτι νέο".

Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 10-18 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10-15 επί της οδού Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL