Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αναμνηστικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναμνηστικά

Της Λήδας Καζαντζάκη

«Θυμόμαστε στιγμές» έχει γράψει ο Ιταλός ποιητής και πεζογράφος Τσέζαρε Παβέζε, που έδωσε τέλος στη σύντομη ζωή του στα 42 του χρόνια. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πάνω σ’ αυτές τις ολιγόλεπτες, ευχάριστες στιγμές των διακοπών από την καθημερινότητα στηρίζεται όχι μόνο το οικοδόμημα της ψυχικής μας ισορροπίας αλλά και μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής αντικειμένων που μεταφέρουμε ως θραυσματικά στοιχεία της πρόσκαιρης ανάπαυλάς μας από τα ειωθότα και έχουν καθιερωθεί διεθνώς με τη γαλλική λέξη souvenir.

Είναι οι στιγμές που έχουν συλλάβει και μας δείχνουν λίγο πριν από την απόδρασή μας από το καθημερινό με διαφορετικούς τρόπους και μέσα της έκφρασης των εφαρμοσμένων κυρίως τεχνών οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν υπό τον τίτλο «souvenir» στην ομαδική έκθεση της Gallery Genesis, στο Κολωνάκι.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα εκθέματα. Τα γνώριμα, κρεμασμένα χταπόδια στην καρτ - ποστάλ της Έλενας Λόλα, τα αποτυπωμένα ρεαλιστικά ως φράκτες του ιδιωτικού στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τους θαρραλέους ανιχνευτές του βυθού τους του Μάνου Μπότσαρη, τους βυθισμένους ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό των φωτορεαλιστικών εξιστορήσεών τους και των μεταφορών τους. Τη σχηματοποιημένη σαν γοργόνα, εγκλωβισμένη μέσα στην ακινησία της φιγούρα του τσολιά, στην οποία διακρίνουμε την ειρωνική και παιγνιώδη αντιμετώπιση των μεταλλαγμένων μέσα στο θυμικό μας «θρύλων» του έθνους.

Το σπασμένο, τουριστικό μαγνητάκι του Δημήτρη Σπηλιώτη που καθορίζει τον παγωμένο χρόνο μέσα στα όρια της αντίληψης του τετριμμένου. Το φυτό του Μιχάλη Χατζηχαραλάμπους που ξεκόψαμε από τον τόπο του κι έβγαλε ρίζες στην καινούργια του κατοικία. Το παλιό, μεταλλικό κουταλάκι της σχεδόν ξεχασμένης Εταιρείας Αερομεταφορών, της «Ολυμπιακής», το κοσμημένο με μια μπλε κορδέλα, της Έφης Κασούρα, όπου αναγνωρίζουμε την αδηφάγα και αέναη τάση του νεοέλληνα να διαδηλώσει την τραυματική του σχέση με οποιονδήποτε χώρο δηλωνόταν ανέκαθεν ως δημόσιος και να τον κατακλέψει. Βρίσκουμε εντέλει στα τυποποιημένα αντικείμενα των απαλλαγμένων από τις συνήθεις υποχρεώσεις των σελίδων του ημερολογίου της ζωής μας την εξαναγκαστική κι από εμάς τους ίδιους «προστατευτική» για την έωλη ασφάλεια του είναι μας τυποποίησή τους.

Info: «Souvenir», Gallery Genesis, Χάριτος 35, Κολωνάκι Συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Μωραΐτη, Αντώνης Τσούλος, Βαγγέλης Τασόπουλος, Γιάννης Αγαθός, Γιάννης Μαθιουδάκης, Γιώργος Δρακόπουλος, Δημήτρης Σπηλιώτης, Έλενα Λόλα, Έλλη Διβάνη, Έφη Κασούρα, Ιβάν Παπαδόπουλος, Ίρις Κριτικού, Καλλιόπη Μάνη, Κατερίνα Γλύκα, Λέλα Στρούτση, Μάνος Μπότσαρης, Μαρία Κωσταντακοπούλου, Μαρίνα Παπασπύρου, Μιχάλης Χατζηχαραλάμπους, Νότα Δράκου, Ρανιώ Σαρρή.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουλίου - 1η Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Τρ. / Πέμ. / Παρ. 11.30 - 21.30, Τετ. / Σαβ. 11.30 - 15.30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL