Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη

Στον Μανόλη Αναγνωστάκη και την ποίησή του στη συνάντησή της με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι αφιερωμένο το τριήμερο 10-12 Ιανουαρίου, καθώς η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τη Νένα Βενετσάνου και τον Λάκη Χαλκιά, θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο Ιανός τρεις κύκλους τραγουδιών του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, που βασίζονται πάνω σε μελοποιημένα ποιήματα του Αναγνωστάκη.

Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνεύσουν οι δύο τραγουδιστές είναι οι Μπαλάντες, Της εξορίας, καθώς και τα τραγούδια που συγκροτούν τη συλλογή Αρκαδία VIII, τα πρώτα του Αναγνωστάκη που μελοποίησε ο Μίκης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει: "Η ποίησή του μου άρεσε πάντα. Ήταν μελαγχολική στην πρώτη ανάγνωση, όμως έκρυβε μεγάλη δύναμη. Στα προδικτατορικά χρόνια ήμουν σε άλλο κλίμα και δεν έτυχε να γράψω μουσική πάνω σε ποιήματά του. Τον καιρό της εξορίας στη Ζάτουνα, μελοποίησα δύο μεγάλα ποιήματά του, το Μιλώ και τον Χάρη, που αποτέλεσαν τον κύκλο Αρκαδία VIII. Ήταν η καινούργια φόρμα πάνω στην οποία δούλευα τότε, το τραγούδι-ποταμός. Αργότερα, γύρω στα 1972, μου έστειλε έναν νέο κύκλο ποιημάτων, τη Λερναία Ύδρα, που, απ' ό,τι σημείωνε στο γράμμα του, τον έγραψε για μένα. Ήταν υπογραμμισμένος ο στίχος 'Κι ίσως κανείς δεν σε προσμένει να γυρίσεις...' και δίπλα στο ποίημα η σημείωση: 'σε αφορούν'. Το είχε καταλάβει και ήθελε να μου το πει, ότι, γυρνώντας στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία, όλα θα είχαν αλλάξει και τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν τη χούντα... Ήταν σεμνός, έντιμος και πραγματικός αγωνιστής, που πάντα με τιμούσε η φιλία του και η συνεργασία μαζί του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL