Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Για την προσφορά στον πολιτισμό και τις επιστήμες / Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την προσφορά στον πολιτισμό και τις επιστήμες / Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Από παλαιότερη εκδήλωση απονομής βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών

Το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» και ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής», συγκαταλέγονται ανάμεσα στους βραβευθέντες κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών για τη δράση και προσφορά τους στα γράμματα, τον πολιτισμό, τις επιστήμες.

Η χθεσινή τελετή άρχισε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Σπύρου Ευαγγελάτου με θέμα: «Η ζωή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ και η ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλήθεια». Στη συνέχεια, ο γ.γ. Βασίλειος Πετράκος παρουσίασε τον απολογισμό του ιδρύματος για το 2013 και, τέλος, ο Σπ. Ευαγγελάτος απένειμε τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις.

Ο προϊστορικός αρχαιολόγος Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος βραβεύτηκε για το βιβλίο του Πόθεν και πότε οι Έλληνες;, ο Γεώργιος Τόλιας για την Ιστορία της Χαρτογραφίας, οι Γιώργος και Εύη Μπεληγιάννη για τα Πέτρινα τοξωτά γεφύρια, η εικαστικός Μερόπη Στεφανάτου-Πρέκα, ο αρχιτέκτονας Mohamed Fouad Awad για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του ελληνισμού στην Αίγυπτο, ενώ έπαινο για τις λαογραφικές τους μελέτες έλαβαν οι Καλλιόπη Πρωτοπαπά και Αριστοφάνης Χουρδάκης.

Τα Βραβεία Ουράνη (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο) απονεμήθηκαν αντίστοιχα στους Μάνο Ελευθερίου, Σωτήρη Δημητρίου και Νάσο Βαγενά αντιστοίχως, ενώ τα Βραβεία Π. Χάρη στους ίδιους τομείς στους Θανάση Χατζόπουλο, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Μαρία Δεληβοριά.

Για τις ποιητικές τους συλλογές βραβεύτηκαν οι Βάγια Κάλφα, Κώστας Κουτσουρέλης, Γιάννης Παπαϊωάννου, για τις ιστορικές και φιλολογικές τους μελέτες οι Μανόλης Κούμας, Κυριάκος Τσαντσάνογλου, π. Μάρκος Φώσκολος, Γιώργος Καλπαδάκης και για την προσφορά τους η πιανίστα Μαρία Στρατηγού και ο ζωγράφος Τζουλιάνο (Ιουλιανός) Καγκλής.

Μεταθανάτια βράβευση

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε βραβεία για την ηθική δράση και προσφορά μετά θάνατον στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του, καθώς και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και στην Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό.

Έπαινοι απονεμήθηκαν για τη δράση τους στους: Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, Δ.Δ. Κέλλης Π.Ε. Φλώρινας, καθώς και στους μαθητές της Γ' Τάξεως Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, που διέθεσαν τα χρήματα για την πενθήμερη εκδρομή τους στη νοσηλεία μαθητή του 11ου Γυμνασίου Πατρών.

Θετικές επιστήμες

Ακόμη, από τον χώρο των θετικών επιστημών, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε χθες βραβεία στους: Θεόδωρο Σεργεντάνη, πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου για εργασία της στη Γεωλογία, Παναγιώτη Κεβρεκίδη για εργασία Μαθηματικής Ανάλυσης, Νικόλαο Στρομπίνη και Βιολέτα Καρυοφύλλη για τις επιδόσεις τους στη Γεωδαισία, Γεώργιο Πάνου για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον ίδιο κλάδο, Αθανάσιο Ηλιόπουλο και Ιωάννη Μιχόπουλο για την καλύτερη επιστημονική εργασία στη Μηχανική.

Επίσης, στους Χρυσούλα Λιάκου, Μαρία Κουβαράκη και Γεώργιο Ρασιδάκη για ερευνητική εργασία στη χειρουργική του καρκίνου, στους Μιχαήλ Παπαφακλή, Δημήτριο Φωτιάδη και Λάμπρο Μιχάλη για επιστημονική εργασία για τη θεραπεία του καρκίνου ή της καρδιάς, Κλεομένη Τσιγάνη για ερευνητική εργασία Αστρονομίας και στον αναπληρωτή καθηγητή Στοματολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιο Λάσκαρη.

Τέλος, με βραβεία τιμήθηκαν ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης για το σύνολο της δράσης του, οι Ευάγγελος Γρυπιώτης και Αναστάσιος Δημητρακόπουλος (εύφημος μνεία) για έργα τους σχετικά με το Ναυτικό, καθώς και η πυρηνικός φυσικός Σουζάνα Δανάλη-Κωτσάκη (έπαινος).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL