Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναμνήσεις από τη Σμύρνη κρυμμένες σε μια γυάλα

Στο Ηρώδειο, αύριο βράδυ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Μια μουσικοθεατρική παράσταση που συνδέει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν από την καταστροφή της, μέσα από την αναβίωση αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών, ανεβαίνει αύριο βράδυ στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή ορισμένων από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Στην παράσταση «Ανάμνηση Σμύρνης», σε κείμενο Τάνιας Χαροκόπου, σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα και μουσική Νίκου Ξύδη, βασισμένη σε μια ιδέα της Βασιλείας Ζερβού, πρωταγωνιστούν η Ελένη Βιτάλη, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Τάσος Χαλκιάς, η Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Βαλέρια Κουρούπη, ο Σταύρος Νικολαΐδης, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο Άρης Πλασκασοβίτης, η Fide Köksal, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, οι "Τζουμ" και πολλοί ακόμη καταξιωμένοι ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές.

Τα έσοδα της παράστασης, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες.

Γύρω από το περιεχόμενο μιας γυάλας ξεδιπλώνονται τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, οι ιστορίες αγάπης, πόνου, αλληλεγγύης και πολιτισμού των ανθρώπων μιας ιστορικής κοιτίδας του ελληνισμού, που με μόνο όπλο την δύναμη της ψυχής τους περιέσωσαν στο ακέραιο τις παραδόσεις τους και το όραμά τους για την επιστροφή στη χαμένη τους πατρίδα.

Είναι λίγο πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, όταν ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα με σκοπό να τη ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Έναν αιώνα αργότερα, ένας γνωστός «παραδοσιακός» τραγουδιστής και συνθέτης στην Αθήνα, τακτοποιώντας τα πράγματα του πατέρα του που είχε πεθάνει πριν από λίγο καιρό, βρίσκει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενό της, καθώς κι ένα χειρόγραφο βιβλίο, που ανήκε στη γιαγιά του. Έτσι αρχίζει η αναβίωση των τραγουδιών παράλληλα με την ιστορία της δημιουργίας τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο