Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Τριάντα χρόνια εκδηλώσεις στις Πρέσπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριάντα χρόνια εκδηλώσεις στις Πρέσπες

Αφιερωμένες στον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο, που ανέσκαψε τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Αχιλλείου και με το έργο του ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της Πρέσπας, είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2019», που ξεκινούν αύριο και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου.

«Οι εκδηλώσεις μας είναι αφιερωμένες στο πρόσωπό του για την αφοσίωση που έδειξε στον τόπο μας ως μέλλον και όχι ως παρελθόν» τόνισε ο Γιώργος Λιάνης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου με τη στεριά και κατασκευάστηκε το 2000 θα φέρει το όνομα του αείμνηστου καθηγητή.

Οι φετινές «Πρέσπες», που περιλαμβάνουν συναυλίες στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, μουσικές βραδιές και νεανικά σχήματα στην πόλη της Φλώρινας, μουσικές εκδηλώσεις στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου και άλλα, είναι αφιερωμένες ακόμη στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία την Ποντίων αλλά και στον Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Γιώργος Λιάνης υπενθύμισε ότι οι «Πρέσπες» είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται στα σύνορα τριών χωρών, της Ελλάδας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, και ανέτρεξε στην έναρξη των εκδηλώσεων τη δεκαετία του '80, λέγοντας πως «όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, εμείς τολμήσαμε πρωτοποριακά πράγματα. Στο βάθος, θέλαμε να γκρεμίσουμε τα ψυχροπολεμικά σύνορα εντός και εκτός της χώρας» ανέφερε ο πρώην βουλευτής και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια «οι εκδηλώσεις των Πρεσπών πήραν εθνικές διαστάσεις και αναγνωρίστηκαν από προέδρους, πρωθυπουργούς, πατριάρχες, κόμματα, θεσμούς, ιδρύματα, Εκκλησία και το μήνυμά τους φτάνει πέρα από τα Βαλκάνια».

Αναφέρθηκε στη Συνθήκη για το Βαλκανικό Πάρκο Πρεσπών, στις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις πρωθυπουργών, στη Συνθήκη για την εκεχειρία που υπέγραψαν 35 Ολυμπιονίκες, στην αναγγελία της υποψηφιότητας του Μίκη Θεοδωράκη για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ χαρακτήρισε ως καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπογράφηκε στους Ψαράδες «η Συμφωνία των Πρεσπών».

Το πρόγραμμα

Εναρκτήρια εκδήλωση είναι το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, με μουσική συναυλία που θα δοθεί στο Λιμνοχώρι, δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη, από τους αδελφούς Τσαχουρίδη και τη Λιζέτα Νικολάου. Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο νέο Πάρκο Φλώρινας με τους Βασίλη Λέκκα, την Πάολα και την Έλενα Φερεντίνου.

Το Σάββατο, 24 Αυγούστου, στη βασιλική του Αγ. Αχιλλείου ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο αλλά και σε άλλους Έλληνες ποιητές, από τον Σολωμό, τον Βάρναλη, τον Λειβαδίτη, τον Αναγνωστάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο δεύτερο μέρος, η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc θα τραγουδήσουν μελωδίες και συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μουτσόπουλο, τον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την επιβλητική βασιλική.

Την Κυριακή, 25 Αυγούστου, στις όχθες του Σακουλέβα στην πόλη της Φλώρινας, θα τραγουδήσει ο Κώστας Χατζής, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εμφανιστεί η Ρένα Μόρφη με την ορχήστρα των «Ιμάμ Μπαϊλντί».

Τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», στο οποίο ο Ελύτης συναντά τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουριά, ενώ απαγγέλουν η Ιουλίττα Ηλιοπούλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

Οι φετινές «Πρέσπες», που περιλαμβάνουν συναυλίες στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, μουσικές βραδιές και νεανικά σχήματα στην πόλη της Φλώρινας, μουσικές εκδηλώσεις στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου και άλλα, είναι αφιερωμένες ακόμη στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία την Ποντίων αλλά και στον Οδυσσέα Ελύτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL